Het Oude Noorden is aardig onderweg om een groene oase te worden. Zeker 50 jonge mensen, zowel vrouwen als mannen en hun kinderen, toverden... Groen, groener, groenst

Het Oude Noorden is aardig onderweg om een groene oase te worden. Zeker 50 jonge mensen, zowel vrouwen als mannen en hun kinderen, toverden stenige straten om in aangename wandelroutes. Ingezet werd op de aanleg van nieuwe geveltuinen en gevoelig verbreden van bestaande tuinen.

Tegels werden gelicht, zand er uit, aarde erin en planten maar. De Bloklandstraat werd van vóór naar achter aangepakt, de tuintjes vóór particulieren maar ook de reuze geveltuin van wel 42 strekkende meter vóór het voormalige schoolgebouw/ kunstenaarscollectief.

Vooral de nieuwe bewoners in de Bloklandstraat staken de handen uit de mouwen en trotseerden de snijdende kou. Kinderen speelden in de grote zandhopen die nu plaats maakten voor vruchtbare aarde.

Het van der Ploeghuis vroeg een speciale aanpak met de forse straatstenen.

Maar bewoners als Stefan draaiden hun hand hierniet voor om. De coördinatie berustte bij Daniel Opbroek van GroenGoed.

Hij nam het initiatief naar de bewoners van de Bloklandstraat en omgeving die vervolgens een bewonersinitiatief aanvroegen bij de Wijkraad van het Oude Noorden.

Stadskwekerij de Kas in Blijdorp leverde samen met GroenGoed de planten die een plek kregen in de nieuwe geveltuinen.

De bewoners kregen uitleg en ondersteuning van Daniel en vrijwilligers van Groenoord die al veel ervaring hebben met de aanleg van geveltuinen.

Het geheel was bijzonder goed georganiseerd. Ze werkten in ploegen en beschikken over vervoer, het nodige gereedschap en aarde om de geveltuinen te vullen. Van overal kregen ze te maken met opgestoken duimen.

Zowel jonge gezinnen als senioren vonden het een enorme oppepper. We gaan voor groen! Maar ook voor een verbeterde afwatering van het regenwater.

De aanpak kadert in een soort masterplan van groenperken rond de Hildegardiskerk tot voedseltuinen en groene daken in het Oude Noorden.