Twee bewoners van Bergpolder, Erik en Stéphan, komen elkaar regelmatig tegen bij de papiercontainers op de Insulindestraat. Logisch, want deze containers zijn toch een... Het leven van een containeradoptant

Twee bewoners van Bergpolder, Erik en Stéphan, komen elkaar regelmatig tegen bij de papiercontainers op de Insulindestraat. Logisch, want deze containers zijn toch een beetje hun kindje. In dit geval: een adoptiekindje, want beide heren zijn containeradoptant. Dat betekent dat ze papier-, glas- en restafvalcontainers schoon houden. Hoe bevalt het eigenlijk om adoptant te zijn van een stuk ijzer in de straat? Ze vragen het elkaar.

S: Hoe kennen we elkaar eigenlijk?
E: Ik hing met mijn halve lijf in de container om een verstopping op te lossen. Jij vroeg of ik ook een adoptant was.

S: Ja zeg, ik dacht: “Hé, wie is dat in mijn container!”
E: Het voelt voor mij een beetje als concurrentie: wie van ons mag papieropstoppingen en naastplaatsingen oplossen?

S: Waarom vechten we er om? Want andermans troep opruimen is toch helemaal geen lolletje?
E: Treurig dat het moet. Maar ik kan zo genieten van een schone straat, dat motiveert mij. Ook stond ik te vaak met mijn eigen oud papier voor de container zonder het kwijt te kunnen. Waarom doe jij het?

S: Ik zie er steeds troep naast staan. Of de papierbak zit weer eens verstopt. Als ik niets doe, dan is de helft ervan een dag later door de hele straat gewaaid. Ik heb dus zo’n sleutel bij de gemeente geregeld zodat ik het netjes kan houden.
E. Ik vind de enorme hoeveelheid karton van onze online aankopen opvallend. Mensen hebben echter te weinig motivatie het klein te maken en in de container te stoppen.

”Gooi geen pizzadozen, melk-of sappakken in de papiercontainer.”

S: Of ze stoppen het er maar half in. Dan lijkt de container vol, maar is het niet. Wanneer ik hem dan openmaak, dan is hij meestal nagenoeg leeg is. Herken je dat?

E: Ja, onze kindjes zijn inderdaad vaker geblokkeerd dan vol. Dan denk ik; mensen duw die boel even door! Of maak die doos even klein. Eigenlijk heb ik in alle jaren nog nooit meegemaakt dat er niets meer bij kon. Wat denk jij, wat zou de gemeente kunnen verbeteren?

S. Het design van de container zou beter kunnen, zodat het karton er beter doorvalt. Maar als ik één tip zou mogen geven: laat met een bordje weten dat het milieupark hier 5 minuten vandaan is.
E. Ja, goeie. Dat geldt ook voor de containers voor het restafval, wekelijks staat er van alles naast.

S. Inderdaad. Een matrasje hier, een kastje daar. En ook tuinafval. En wie zet er toch steeds een pallet naast?
E. En wat zou jij buurtbewoners willen meegeven?

S. Nou, ik wil niet belerend zijn of zo. Maar als de container vol is, of lijkt, neem je afval dan mee terug naar huis. En kom op een andere dag terug.
E. Zeker, de containers zijn in het weekend populair. Doordeweeks heb je meer succes. En ik zou deze tip willen geven: gooi geen pizzadozen, melk-of sappakken in de papiercontainer. De vetresten van de pizza en de aluminium binnenkant van de pakken zijn ongeschikt voor papierrecycling.

S. Hoe weet jij dat?
E. Ik werk bij een afvalinzamelaar-en verwerker. Maar twijfel je, op de website van de gemeente staat alle info van wat er wel en niet in de containers mag.

S: Ook een goede tip! Tot slot: adopteren heeft ook zijn positieve kanten, toch?
E. Zeker! Ik heb regelmatig contact met andere buurtbewoners. Even een praatje. Ik merk dat mensen ook wel nieuwsgierig zijn wat ik daar doe. Ik neem regelmatig complimentjes in ontvangst. Dat vind ik de meerwaarde als werken als containeradoptant.

S. Voor zo’n complimentje doe je het eigenlijk, hè?
E. Dat zie ik als een positieve bijvangst!

Wil je net als Erik en Stéphan ook een vuilcontainer adopteren en je buurt netter houden? Dat kan! Google op ‘container adopteren Rotterdam’ en schrijf je in als containeradoptant.