Op zaterdag 19 september oftewel CleanUp Day is het Container Tuintje in de Bloklandstraat officieel ingewijd met een kleine ceremonie, maar vooral met de... Inwijding container tuintje in het Oude Noorden

Op zaterdag 19 september oftewel CleanUp Day is het Container Tuintje in de Bloklandstraat officieel ingewijd met een kleine ceremonie, maar vooral met de aftrap van een campagne om naast plaatsingen en straatafval tegen te gaan.De leden van BuurtTeam NieuwNoord waren al vaker in de weer om hun straten schoon te maken en te houden middels Opzoomer Acties en Schoonmaak bendes.

Sinds september is daar een nieuw middel aan toegevoegd, namelijk het Container Tuintje.  Buurt Teamleden hadden dit concept al een aantal jaren eerder in andere stadswijken gezien en wilden dit concept ook graag in hun straat proberen.

Na herhaaldelijk contact met de gemeente, bleek de proef te worden voortgezet en mochten we een containerlocatie aanwijzen. “Enkele afvalcontainers staan pal voor de voordeur van een aantal buren en als dat een rommeltje wordt, is dat niet heel prettig voor die bewoners, “zegt Karen de Man namens het buurtteam. “Vandaar dat we die containers hebben voorgedragen.

En de aanblik is met het groen al zoveel beter dan de grauwe containers, maar dat is niet de enige verbetering”, zegt Karen, “Ook hebben we de laatste weken voor plaatsing van het tuintje en de weken na plaatsing de containers elke dag gemonitord en blijkt het aantal naast plaatsingen inderdaad minder te zijn. Hopelijk zet dat door.”

Flyer Campagne
Deze actie werd vergezeld door een poster- en flyer campagne met nuttige afvaltips die in de omringende straten is verspreid. Daarop staat bijvoorbeeld hoe je je grofvuil kan laten afvoeren of dat goed huisraad door Het Goed ook thuis wordt opgehaald. Verder staat erop dat je een boete kunt krijgen voor naast plaatsen van afval en dat je die makkelijk voorkomt door een straathoek verder te lopen naar de volgende container.

Ook de BuitenBeter App wordt genoemd voor het geval buurtgenoten toch veel rotzooi of grote afgedankte items zien zwerven op straat.

“Samen houden we de straten schoon”, is het motto van het buurtteam, dus we hopen dat de boodschap aankomt!