De Wijkcoöperatie op ZomerHofstraat 75 zette haar deuren wagenwijd open en verzorgde diverse rondleidingen door het reuzen pand waar het vroegere Bouter-Kok zat. Jan... Open deuren bij Wijkcoöperatie

De Wijkcoöperatie op ZomerHofstraat 75 zette haar deuren wagenwijd open en verzorgde diverse rondleidingen door het reuzen pand waar het vroegere Bouter-Kok zat. Jan Lammers en een dreamteam van vijftien vrijwilligers ontvangen de gasten van nieuwsgierige buren tot politici. Achter de bar in de ontvangstruimte een lachende Eritrese. We raken al gauw in gesprek met enkele Eritreeërs die in het kader van hun inburgering werkzaam zijn bij de corporatie, ze tolken en timmeren.

De tolk doet het woord. Ze doet dit als vrijwilliger en werkt ook samen met het jongerenloket. Ze hoopt op een betaalde baan. Ze kaart de problematiek aan van de nieuwkomers. Drie jaar hebben ze de tijd om hun inburgeringsexamen te halen. Vaak zijn het analfabeten uit dorpen. Drie halve dagen krijgen ze Nederlandse les en twee dagen doen ze vrijwilligerswerk bij de Wijkcoöperatie. De tijd is te kort om te slagen voor het examen. In de keuken wordt ondertussen keihard gewerkt, want straks krijgen de gasten een heerlijke Eritrese maaltijd met pannenkoeken, gekruid rundvlees in jus en een heerlijke warme groenten mix.

De rondleiding
Jan Lammers start de rondleiding. Hij wijst naar buiten waar het pronkstuk van de timmer vrijwilligers staat: De reusachtige ZOHO letters waaraan een heel computersysteem is verbonden. Met een app kan je waterloze in de pas aangelegde regentuin. De letters verbonden met het Hofbogen viaduct bevatten 800 liter water. De gedachte is de buurt los te koppelen van het riool. Jan toont ons de enorme zaal met oprit voor bestelwagens.

   

De zaal is populair voor allerlei exposities van allure: de interieur biënnale, de modeshows van de Willem de Kooning academie, de Erasmus universiteit die elektronische stemmentellers uittest en diverse congressen. De stoere industriële betonbouw staat voor het Rotterdam gevoel. Het pand geeft ook opslag ruimte op de benedenverdieping voor diverse wijkorganisaties en sociale bedrijven, die hiervoor wel werk aanbieden aan de Wijkcoöperatie.

Tal van activiteiten
Het gonst van de activiteiten. Een team plukt kersttakken kaal. Van de dennennaalden wordt champagne gemaakt door de Bloesembar. Je kan het product vergelijken met de hars van de Griekse retsina. De actievelingen werken samen met het foodlab in Tropicana. In grote rekken gaat men recycling materiaal sorteren. Een zee van pallets geeft kansen voor een huttendorp.

   

Aansluitend bij de grote zaal ligt een cosy ruimte met parketvloer waar twee zussen en echtgenoot spannende collages, illustraties maken en baanbrekend filmwerk. Je kan bij hen workshops volgen. Een leuke groep kinderen van SOL komt binnen en wordt direct aan het werk gezet bij de knutselclub van Scrap. In een mum van tijd maken ze vlinders, een draaitafel, een leren tasje en een raket. De ongekende materialen maken de creativiteit los. Beneden wordt nog gewerkt aan een wijkkeuken. De ontmoeting staat immers centraal.