Bedenk dat er een kleine 23 miljard in het digitale kanaal omgaat in Nederland. Reken dat eens om naar vierkante meters winkelvloer. Zet dat...

Bedenk dat er een kleine 23 miljard in het digitale kanaal omgaat in Nederland. Reken dat eens om naar vierkante meters winkelvloer. Zet dat naast 6 miljoen meter leegstand bedrijfsruimte alleen al in Rotterdam…..dan aan het einde van deze rekensom snapt iedereen waarom Retail het zo moeilijk heeft. Er zijn 70 winkelgebieden in Rotterdam, met leegstand. Terugschroeven naar minder zou handiger zijn. En doe dan 1% van het budget van Rotterdam – dat is 1% van 3,5 miljard – naar de Retail toe. Als investering. Dat zou werken om die winkelstraten tot bloei te laten komen.

Samenwerken is de kracht!
Mede / door bovenstaande ontwikkelingen is het een goede zet geweest om als Noorderboulevard een  Bedrijven InvesteringsZone te worden! Wow! Dan ben je verenigd. Uiteindelijk betalen een kleine 200 individuele  ondernemers via de Belastingdienst hun jaarlijkse contributie aan het gemeenschappelijke doel: een schoon EN heel EN veilig winkelgebied. Een prima prestatie om alle winkel belangen te kanaliseren en te sturen. Want alleen ben je een druppel in de oceaan. Ook niet eenvoudig om 200 multi culti kikkers in een kruiwagen te houden! Gelukkig heeft iedereen baat bij meer traffic, meer shoppers, passanten, kopers en koopkracht.

Het fijne van de BIZ is dat het een resultaat is van het bestuur van de Winkeliersvereniging Noorderboulevard. Dat zijn de mensen achter de winkels als de voormalige Parfumerie Raats / nu ICI Paris, Café Postiljon, Chateautjes, Kismet Notenbar, McDonalds, Bram Ladage en Khadija Mode die het samen voor elkaar te krijgen om vanuit visie en daadkracht het Grotere Geheel van de winkelboulevard te (laten) zien. Waar zie je dat nu precies aan? Aan het zogenaamde ONZICHTBARE: prullenbakken, fietsnieten, plantenbakken, laadzones, boomspiegels, Heel Holland Schoon en bovenal dat fantastische lichtplan!

Hoe het aloude idee van Lichtjesstraat – zoals het vroeger bekend stond!! – in 2019 opnieuw wordt vormgegeven met eigentijdse symbolen. Het is een feest! Ga eens flaneren s’ avonds door de Noordmolenstraat en Zwartjanstraat! In 2020 komt er ook een online variant van de winkelstraat: kan je via www.ontdeknoord.nl alle winkels ook online zien. Doorklikken! En dan weet je op afstand wat er te halen valt!

Fast backwards & forwards. 
Als kind woonde ik in de Bergstraat, later op de Noordsingel, ken daarmee de oude situatie nog. Het was een mooie winkelstraat met de Gruyter en luxe taartjeswinkels. Maar langzaam werd het anders, kwamen er andere en goedkopere winkelformules. Door de crisis ook veel leegstand. Het zag er wat verpauperd uit. Pas veel later begon ik de bedrijfsmatige veranderingen te snappen. Kijk, de Lijnbaan werd aangelegd. Winkelcentrum Alexander werd ontwikkeld. De loop ging naar de Stad, het buitengebied. Maar de huren bleven op het luxe niveau. En dan is het omzettechnisch slecht uit te houden: hoge huur plus weinig omzet geeft leegstand. De buurt en de huren in gebied van 60.000 omwonenden veranderden.

Lange tijd hebben ondernemers het heel lastig gehad. Nu is het aan het kenteren! Tegenwoordig heeft de Noordmolenstraat meer een Mediterraan karakter, een soort kasba met gelijksoortig modeaanbod, veel snelle hap tentjes, de Grote Marokko XL. De Striedershop met zijn prachtige cowboylaarzen is verhuisd naar Bergschenhoek, helaas. En dan die rare verkeersbobbel naar de Zwartjanstraat, waarna ineens het winkelaanbod verandert. Meer grote landelijke winkelformules, meer opticiens, andere eettentjes, een diverser aanbod van winkels. Zo laat de aanwezigheid van de Ria van Hooven dierenshop zien dat het verdwijnen uit de Pijnackerstraat ruimte heeft gemaakt voor een nieuw huizenblok.

Dié nieuwe mensen gaan straks op de nieuwe Jumbo supermarkt uitkijken! Hoe weet ik dit allemaal? Denk niet dat een lopende winkelstraat makkelijk voor elkaar te krijgen is…. We begonnen met de Denktank Noorderboulevard in 2012, na het Gratis Crisisfeest. Met een paar fantastische mensen is er beweging in gang gezet. Nah, 7 jaar geleden was er altijd het agendapunt supermarkt tussen de 2e en 3e Pijnackerstraat. Nu gaat t hoogst waarschijnlijk in 2020 nou eindelijk eens gebeuren!! Mijn geduld is op de proef gesteld in deze! Dat geeft meer aanloop in de straat. 

Ere die ere toekomt voor al die positieve veranderingen!
De echte gangmaker is de Noordsingel! Het is aan Robin Dijkgraaf te danken die beweging brengt. Hij pakte de oude Gevangenis op, maakt er wat moois van en ondanks alle tegenslagen staat daar straks een oud gebouw in nieuwe glorie met de Tuin van Noord! Met meer dan 120 families die huizen kopen en huren. Straks komt er een doorbraak dat de fietser via Zwartjanstraat op nummer 68 of 70 door de Tuin van Noord naar de Noordsingel kan fietsen! En andersom dus ook! Door een groen gebied met allemaal bomen!

Ook de oude Correctpanden maken plaats voor 80 tot 100 koop- en huur-appartementen. Naast alle andere woonprojecten zit Rotterdam Noord in de lift! Yeah. Zo aantrekkelijk dat de huren gaan stijgen en Amsterdammers naar Rotterdam gaan komen. En het winkelaanbod zal vanzelf gaan veranderen naar pure brede range multi culti! Straks de Rotterdamse 9 straatjes! Whooo… en uit je dak……dan gaat Feijenoord nog om die 3 jaar winnen!

  1. https://www.zoetermeer.nl/ondernemers/bedrijven-investeringszone-biz_47963/item/wat-is-een-biz_103618.html
  2. Henk Raats, Luuk de Boer, Robin von Weiler, Annemiek van Ravens, Simone van de Berg, Robin Dijkgraaf en Anja Berkelaar. Later is Looije Properties erbij gekomen. De denktank is per 11/7/19 opgeheven.
  3. https://nl.linkedin.com/in/robindijkgraaf
  4. https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/noord/Gebiedsplan-Noord-2017-2018_.pdf
  5. https://www.tuinvannoord.nl/
  6. https://nieuws.top010.nl/nieuwbouw-in-rotterdam/nieuwbouw-rotterdam-noord-kralingen