‘Mevrouw, die corona motiveert me niet zo……’ Ja, Kunst! Wat wil je? Een lesje hoe kom ik uit de put? Wat te doen met...

‘Mevrouw, die corona motiveert me niet zo……’ Ja, Kunst! Wat wil je? Een lesje hoe kom ik uit de put? Wat te doen met corona-apathie, malaise, tegenslag, tegenwind, ellende, narigheid, rottigheid, beproeving, verschrikking etc, hè? Niet achterover hangen, niet in verzuipen, intrinsieke motivatie i.p.v. extrinsieke, een beetje Baron von Műnchhausen werk………..aan je eigen staart jezelf uit je eigen moeras trekken! Zelluf doen!! Dalen zijn onderdeel van het leven.

Is zo helaas. Het zit tegen, soms zijn er diepe putten, Griekse tragedies, vechten voor je bestaan, overkomen van moeilijkheden, het beste ervan maken ondanks dat je geen zekerheid hebt. Natuurlijk zijn dit historische tijden voor een ieder. Voor de een is dit zoveelste crisis, voor een ander de eerste. Voor een jongere of culturele / horeca-ondernemer is t wel een onmetelijk-zwart-gat-beproeving!

Niemand in het Westen kent echter deze vorm van 1 jaar lang stil op de plaats. Geen ervaring met pandemie in Nederland. Klaar. Behoorlijk democratisch. Managen in / van het onbekende. The science of muddling through. Get over it. Het gaat niet zoals normaal.

Word moe van zeuren, klagen, de corona-kaart uitspelen alsof het een goed voor alles joker is! Is dit de terugkomst van de boemerang van onze warme-bad-generatie? Verweekte kids net uit hun warme badje op de ijsbaan in beschermende outfit en vervolgens afhankelijk van Ouder-Curling-Masters wiens bezemen ervoor zorgt dat het kind perfect rechtdoor toekomst blijft gaan? Crisis is inherent aan het leven en heeft ook positieve effecten. Daarom moet het anders door corona. Corona blijft!

Criminele zorgen
Een shake out van de markt, het “teveel” wordt opgeruimd. De 4% krimp van de economie valt momenteel nog mee, een golf aan faillisementen zal verderop dit jaar komen. We zitten in een “buying time”-overbrugging, kijken of er na de lockdown nog wat te redden valt? Nachtleven en horeca zitten op slot, de zelfkant van de maatschappij staat onder druk. Duidelijk is dat criminelen actief zijn als ik een gemeentefolder in de brievenbus krijg, die me waarschuwt voor slechte noodkredieten van malafide bedrijven.

Dat zijn toch tekens aan de wand voor wat er gebeurt achter onzekere huisdeuren?! Corona confronteert ons met ons het wankele kaartenhuis van schulden, op te grote voet leven en vage grenzen tussen boven- en onderwereld. Waar gaat eigenlijk alle criminele energie heen nu offline zo beperkt wordt? Hoe vrolijk is de afstand maatschappij voor een zakkenroller? Ook de winkeldief staat voor een gesloten winkeldeur.

Ondernemers die het tegenwoordig niet moeilijk hebben… voldoende spaargeld of zwart geld? Cybercriminaliteit en whatsapp fraude nemen niet voor niets giga toe! Noem het daarom ajb geen “reset”, want reset impliceert het terugzetten van de oude instellingen. Dat gebeurt mooi niet. In het menselijk algoritme is stante pede opgeslagen dat groei – lineair of exponentieel – niet vanzelfsprekend is. NO business as usual. Je zal dus iets nieuws / anders en voorzichtiger moeten doen. Verandering omdat het moet!

Er moet een economie komen die er is voor de maatschappij en niet andersom!
Op weg naar nieuwe spelregels. Nadenken over essentie, maken van nieuwe beginnetjes, waarderen van wat je had, wat je deed. Daar waar ik in 2019 mijn uiterste docenten best moest doen om een beetje interesse voor school op te brengen, is dat nu omgedraaid. Wow, Corona als een gratis cursus tegendenken! HBO-leerlingen die school ineens leuk vinden…… met als resultaat ook meer doordacht werk.

Voor deze super spoedcursus snel digitalisering voor docenten kunnen we het virus ook dankbaar zijn! Vrouwtje Natuur leert ons de harde les van te veel beweging, te veel reizen,  te dicht op elkaar. Terug naar de locale omgeving lijkt het nieuwe economische normaal met minder transport. Voelen we nu zelf ook wat varkens / kippen / kalfjes / nertsen / koeien voelen? Opgesloten zijn zonder natuurlijk contact of bewegingsvrijheid? Ook de mens is een besmettelijk product met beperkte houdbaarheidsdatum geworden!

Het effect van gebrek aan vrije uitloopruimte op een levend wezen lijkt me duidelijk maatschappelijk geïllustreerd. Wat is het wenkende perspectief, waar gloort hoop? Ik zet mijn kaarten in – om met Melkert te spreken – op een humanisering van de economie: minder nadruk op groei en winst, meer oog voor werkgelegenheid, duurzaamheid en innovatie. Stoppen met dieren als producten te zien en hen dieronvriendelijk te behandelen.

Laten we minstens 30% minder vlees eten. Minder én beter vlees! Trend Specialisten voorspellen niet voor niets een hernieuwde hippie-tijd, waarin ‘love, peace, touch & green’ de toverwoorden zijn. Weg van ruzie, frustratie, rellen en het korte lontje.

Wat liever, leuker, aardiger, fijner, makkelijker, mooier, slimmer en begrijpender zijn naar elkaar. Niet corona-moe, maar corona-moeder van het positieve, dat motiveert.

Maak het Kralingse Bos maar alvast corona proof voor dit nieuwe festijn!