Cum laude geslaagd voor de Omdenkcursus die ING-man! Kijk, zo kan ik het ook, ING: niet de superprofessionals zetten op controle van witwaspraktijken, die...

Cum laude geslaagd voor de Omdenkcursus die ING-man! Kijk, zo kan ik het ook, ING: niet de superprofessionals zetten op controle van witwaspraktijken, die afdeling ook nog eens onderbezetten, geen controle uitoefenen en in de tussentijd lekker fijn & grof winst maken. Als het lek dan bovendrijft met gemak de recordschikking – geen gevangenisstraffen hè – betalen… dan zien we toch een prachtig witte boorden kunstje Pontius Pilatus?

Tijdens het handenwassen in onschuld miezemouzen dat er a/ niet gewezen mag worden naar de bank b/ niet zo hard wijzen want dan voedt u het wantrouwen naar de bank, c/ niet zo hardvochtig zijn en d/ het probleem niet groter maken. Deze bank-emotie is kinky verpakte demotie gedoopt in kleuter businessethiek. “Niemand is verantwoordelijk, we waren allemaal stout, hoor, dan mag je niet zeggen ‘u doet het fout, u moet zich schamen’.” De pot verwijt de ketel dat ie witwast!

Politiek verziekt?
Gelukkig kijken politici de kunst af bij de banken. Copy Cat Netflix-House of Cards! De data doen er niet toe, die passen we aan aan de ministeriële wens “we willen dit nu eenmaal”. Objectieve wetenschap is dan ver te zoeken. Klokkenluiders als Quichottes in het verziekte systeem zijn makkelijke prooien voor de bureaucratische roofdieren. Die kooien we wel! Niet zo nauw naar de wet kijkend, zien we wel wanneer het schip strandt. De Stintcase laat prachtig zien hoe blamestorming gaat, ineens zijn we Calvinistischer dan de Paus (die trouwens ook al een zieke organisatie aan zijn habijt heeft hangen).

Dan grijpen we in. Wachten geen onderzoek af, dit om de publieke opinie te beteugelen en de vereiste openlijke daadkracht te tonen. De Minister wil natuurlijk niet met pek en veren door ouders gelynched worden. Diens kop mag niet rollen, wel die van de fabrikant. De logica is ver te zoeken: als we met ieder ongeluk, automerken gaan verbieden dan halen we de CO2-klimaatdoelstelling met gemak! Nog steeds is niet helder wat er precies gebeurd is in Oss, helaas, we verdienen toch te weten of het technische of menselijke of combifout was?

Dan het besef dat politici in de Eerste Kamer nogal ingekleurd worden door bijfuncties, waarvan 50% binnenzwom ná het bestijgen van de groene pluche stoel. Zo koopt de top van het bedrijfsleven de politiek, invloed en beleid. In feite hebben we meer toverstaaltjes politiek omdenken: Breukinken & Wimkokken. “Jij mag jezelf niet excessief verrijken als ik het zeg.

Maar ik wel als ik het kan, wij ook eigenlijk wel omdat niemand ons tegenhoudt”. Zo kom je weg met de woorden “duivels dilemma”. We lijden aan een nieuwe ziekte ‘politziek’. De symptomen zijn te zien bij professionele beroepsgroepen in paniek over het verlies van controle over een praktijksituatie. De weg naar het omkoopbare hart loopt via de goed gevulde portomonee, geplaveid met leugens, fake news en alternatieve feiten.

De waarheid regeert zeker niet
De Club van Rome kreeg na 50 jaar gelijk, de SP inzake Slotervaart na 17 jaar. Nu staan er nog meer ziekenhuizen te wankelen, heerlijk bijna onze eigen Lehman Brothers affaire! Welke geldverdieners en politici zaten het ‘groupthink’-ei uit broeden, die dan toch een roze olifant onder het tapijt blijkt te zijn, welke vervolgens door het corrupte betonvloertje heenstort? Waar is dit zwabberbeleid op gebaseerd? Dat politiek-verziekte zit diep. De kudde makke schapen volgt de wolf in schaapskleren. Mark-verp-Rutten: teleurstelling, heroverwegen, afschaffing van de dividendbelasting is een bizarre maatregel in zichzelf………een staaltje van hoe pruttel ik me hier weer uit?

Politieke dekking zoeken in de hierarchie, vooraf de intentie hebben om coute que coute doel te bereiken, achteraf berouw tonend over de zwichtkoers, je ziel verkopen aan flutargumenten, vooral zorgen geen gezichtsverlies te lijden en de nadelen maskeren en manipuleren. Kom ik ermee weg en hoe lang herinneren ze zich nog? Waar leren ze dit? Natuurlijk in het Corps, waarbij men de vingers in de oren en andere openingen steekt zonder aan zelfreinigend vermogen toe te komen over het eigen grensoverschrijdende gedrag. Heerlijk zo’n zwijgcultuur met vernedering want intern lossen we alles onder de pet op.

De moraal is zoek
Waar zijn de moraalridders m/v, die met open vizier en sportief gaan kijken naar oorzaak en gevolg? Wat valt er te verbeteren, wat hebben we nu te leren? Doodmoe van het gekonkel. We zijn toe aan een koers van inhoud, waarheid, een zakenkabinet, aan jongens en meisjes van ouderwetse stavast!