Van 1350 tot 1490; bijna anderhalve eeuw gedoe waarbij niemand meer wist waar het precies om ging. Een conflict dermate complex verwarrend en langdurig...

Van 1350 tot 1490; bijna anderhalve eeuw gedoe waarbij niemand meer wist waar het precies om ging. Een conflict dermate complex verwarrend en langdurig dat er een spreekwoord naar is vernoemd: het lijken we de Hoekse en Kabeljauwse twisten d.w.z. een sfeer die rommelig, lawaaiig en vooral ruzieachtig is. Ok, gaan we “back to history” met deze corona tijden?

Liever niet! Kabeljauwen waren veelal burgers, Hoeken veelal adel. Ben je Kabeljauw – een roofvis die graag in de aanval gaat en naarmate die meer eet groter wordt, zeg maar nu de virus waanzin-groepen / de boze boeren / de FB opportunisten die oproepen om geen radio/tv te doen of kranten meer te lezen? Of ben je Hoek – de haak waarmee je de kabeljauw kan vangen, zeg maar nu overheid, farma-industrie, KLM, online business verdieners en natuurlijk miljardair Bill Gates.

Feitelijk ging het Hoekse / Kabeljauwse conflict zoals altijd over de strijd om de hoogste macht, geld, privileges, opgelegde boetes, eigen gewin en handelsrechten. Escalaties en steden belegeringen waarbij de bevolking leed. Over de hoofden van de burgers heen, meer dan een eeuw lang een geschiedenis van oorlog en conflict.

Helaas escaleert het corona conflict nu waarbij bevolkingsgroepen elkaar dwars en in de haren zitten. Eigenlijk begon alle nonsens (mijns inziens!) al pre-corona met Trump in de Oval Office. Een Amerikaanse president die ruim 295.450 corona doden weg wappert. Kan iemand mij uitleggen dat zoveel mensen dit wanbeleid ontkennen & negeren en hem ook nog eens financieren, terwijl ie dat geld mooi in zijn eigen zak steekt hoor!

Investeren in GEKTE, lijkt het mij. De vermaledijde Trump doet nog eens extra duiten in het gekte zakje door met een helikopter boven een gewapende protestoptocht te circuleren en een eigen feestje te willen organiseren met zijn aanhangers op inauguratie dag, daarmee toont ie zijn dikke vingers naar Biden. Liever een burgeroorlog dan jij de nieuwe president? Hoe zot wil je het hebben: zot, zotter of zotst?

Ongezond verstand in eigen land??
Ook in eigen land een beetje ruzieachtige sfeer. Wow, verdiep je eens in Gezond Verstand, met stijgende verbazing lees ik het blaadje. Boegbeeld Karel van Wolferen claimt als redactie: geen pandemie, geen oversterfte, geen tweede golf. Het zijn slechts vermeende besmettingen geteld op basis van testen die niet weten wat ze testen.

De Kabeljauwse barricaden worden betrokken met GROTE WOORDEN: fabeltjes fuik, corona gekte, schijnwetenschap, het vaccin als wapen, zelfcensuur, verzetskrant, desinformatie, bevolkingspolitiek, filantro journalistiek, een totalitair-psychologische operatie met totale overheidscontrole om macht over de gehele mensheid toe te eigenen etc etc…

Blijkbaar zijn al die doden – ook internationaal – geen doden en liggen op de IC’s nep-patiënten en is de medische- en begrafeniszorg met een fantastisch satirisch en imaginair toneelstukje bezig. We hebben het druk met niks, want er is niets aan de hand, toch……….. is hier het ontken-virus geïnjecteerd???

Herhaling van zetten: wat geloof je wel / niet.  
Geloof me: wat geloof je wel, wat geloof je niet? Geloof je de wetenschap, de overheid?? Of niet?? Eindeloze discussies over: hoe wordt de mens besmet? de kans op besmetting? waar? hoe relevant zijn de 1,5 meter, het mondkapje, het hoesten in de elleboog? wie houdt zich waarom niet aan de regels? wat sterkt je geloof en wat doet het wankelen?

Blijkbaar is het opleggen van regels en onthouding van aanraakgedrag een issue voor de moderne verwende mens. We zijn dóórgeindividualiseerd en gewend de eigen goddelijke gang te gaan. Zonder tegenspraak. Als makke schapen in de Koopgoot om koopjes te kopen op Black Friday en nu gewoon weer aan de Kerstinkopen….want de economische feest verlokking werkt als een sirene naar dolende schepen.

Ondernemers met echte economische pijn worden boos op corona beleid en daarmee boos op een onzichtbaar virus. Ze willen wel de portemonnee van de klant, maar niet diens aanhankelijke lijf met wangedrag? Wel de lusten niet de lasten dus. Heeft er iemand een betere oplossing?? Ik denk dat we last hebben van risico-inschatting: het zal mij niet overkomen, ik ben sterk genoeg. Maar als je Corona hebt of gezien hebt, dan weet je pas hoe verwoestend het te werk gaat.

Het is dus eerst zien dan geloven?? In al zijn ongeloof is dus de ongelovige Thomas een mens waarin velen zich kunnen herkennen? De nood aan zekerheid? Is de nood aan bewijs ook niet eigen aan onze maatschappij? Zijn wij niet allemaal een beetje ‘Ongelovige Thomas’? Lastig dus om de moed erin te houden, om geduld en vertrouwen te hebben? Het is de zoveelste economische crisis. Klaar. We moeten het uitzingen en verdragen. En hopen en voorbereiden op betere tijden. Met wat humor aub.

Lekker drommen??
Zo’n actie als je kroeg Ikea noemen geeft een knipoog naar een mogelijke inconsistentie; kroegen plegen wat minder schaal oppervlakte te hebben, toch? Kunnen we niet een snelle interne politieagent kweken? Kunnen we niet van de kinderachtigheid af? Stoppen met illegaal feesten?? Of zoals een cabaretière Brigitte Kaandorp het raak formuleerde: we willen lekker drommen!

Drommen in straten op pleinen in winkels op (rol)trappen in koopboulevards in gangen in kroegen in restaurants in ziekenhuizen in bejaardentehuizen in stadions in sportscholen in theaters in bioscopen in kantines op sportvelden op stranden aan zwembaden in hotels in pretparken op toerische attracties op vliegvelden en treinstations en in het OV…….lekker kuddegedrag lekker tegen elkaar aan lekker die onbedwingbare huidhonger bevredigen lekker een massaorgie in een massapychose.

Toch verrukkelijk?? Dus onze eigentijdse H/K twist gaat over drommen?