Ligt het aan mij? Wordt het niet een tikkie super kinderachtig? Stoor me aan de verbale diarree op tv, sociale media en radio, aan...

Ligt het aan mij? Wordt het niet een tikkie super kinderachtig? Stoor me aan de verbale diarree op tv, sociale media en radio, aan gratuite oproer eindigend met de laatste trend: anonieme willekeurige doodsbedreigingen ‘ik zei het gewoon, wilde wat zeggen, maar ik meen het niet hoor’. Van weeromstuit ben ik nu naarstig op zoek naar een cursus negeren van onzin! Toppunt is natuurlijk Famke Louise’s prietpraat die zich had verslikt in de peen die de sardonische Engel met zijn “ikdoeniet meermee”-actie haar voorhield. Met 1 miljoen volgers snap je niet dat je dan tegen de jeugd zegt “de overheid is shit, ga je eigen gang”?

Dat ze zelf net een overheids klusje van tienduizenden euro’s achter de rug had met een tegengestelde boodschap en een (terecht afgelast) optreden daarna in het kader van de bestrijding van corona, ach dat was ff van de geheugenradar. Supersexyzwoel is geen garantie voor denkvermogen. Als je dan toch nietszeggend bent, zeg dan ook niets, lijkt me.

Hebben we ook Botox voor het brein?? Wordt het niet tijd voor deze Hollandse innovatie? Maar neen, haar mediageilheid hapte gretig toe en ze kreeg het gewenste tv podium. Oproerkraaier Engel juicht natuurlijk bij iedere ontwrichting met een opstandige actie om mensen en media voor zijn karretje te spannen. Begint op een soort kwelgeest in een poppenkast te lijken die continu achter de gordijnen tevoorschijn komt. En de kinderen juichen om hem. De maatschappij vertrumpt en is een dampend vat van tegenstrijdigheid.

Virus Consequenties?? 
Nederland kende vele crises. Na de oliecrisis met autoloze zondagen in de jaren 70, na de IT crisis in 2001, na de bankencrisis in 2007, vluchtelingen-exodus, Griekenland Crisis, het Brexit Gedoe en dan nu de pandemie in 2020 leert een mens dat de toekomst niet altijd soepeltjes te plannen is. We leven een bubble-economie en die bubble wordt stelselmatig doorgeprikt. Pats! En de Icarus Vlucht stopt weer, we vallen op de grond en moeten opkrabbelen. Iets oncontroleerbaars buiten jou om doet reëel je wensdromen in de toekomst soep draaien. Drukt de neus op de feiten, doet een beroep op spaarzin, lange termijn en voorzichtigheid.

Die voorgaande crises wisten dan blijkbaar niet de “het virus bestaat niet/ ik geloof het niet/het is een complot/ ik ben er klaar mee”-doelgroepen te bereiken? Wordt eigenlijk niet voor het eerst de horeca-entertainment-nachtleven-sportbusiness-vrijetijds wereld serieus getroffen?? Virus Consequenties ook voor mij wil niet in het brein, mensen verdringen het… rare ziekte natuurlijk, maar bedenkelijk ver van mijn bedje.

Klaar mee, ik ben corona moe?! Daarom houd ik me er niet aan regels, doe ik feestjes, protesteer & schreeuw & knuffel in het openbaar. Ego net iets te GROOT waardoor er moeite is om het concept Corona te snappen, om afstand te houden en te werken aan een veilige hygiëne maatschappij.

Ellende heeft een functie
Soms lijken het wel kleine kinderen die stampvoeten omdat ze hun zinnetje niet krijgen en krijsend op de grond gaan liggen spartelend om aandacht. Ja zo zie je zeker de realiteit van stijgende virus cijfers niet. Vreemd iemand zegt dus die pandemie komt me niet uit, daarom moet het maar over zijn, bepaal zelf wel wanneer.

Het ‘ik doe wat ik zelf wil lontje’ ligt open en bloot en is volgens mij zelfontstekend. Alsof je het mijnenveld ontkent en het pas gelooft als er een mijn ontploft als je erop stapt. WTF, wie ben jij dat je me deze maatregel oplegt? Ik ga lekker uit mijn stekker. Ophef over niets. Fake nieuws en praat. Spuien van tegendraadse agressie en frustratie.

Hoe kom je aan een redenering als “omdat ik nu niet snel geld verdien of me thuis verveel, bestaat het gevaar van corona niet, daarom moet de overheid als een magiër het virus doen verdwijnen en zeker nog langer dan 7 maanden Corona-Sinterklaas spelen”. Egocentrische egotripperij. Waar is de redelijkheid? Eigen inzicht en verantwoordelijkheid? Neen het virus gaat niet vanzelf over.

Reken op nog zeker 2 jaar maatschappelijk spartelen en het hoofd boven water houden. Van kleuter maatschappij naar puber maatschappij, men heeft nooit een periode van tegenslagen meegemaakt? Wil niet luisteren, want dan moet ik mezelf onder controle krijgen en mijn driftimpulsen aan banden leggen? Liever een beetje hedonistisch mijn eigen niet zo’n schone gangetje gaan?

Wie niet horen wil, moet voelen
Natuurlijk is er onmacht, is het niet leuk, is er minder bewegingsvrijheid, maar geduld is ook een schone zaak. Ellende heeft een functie: ruim op & verander. Je ziet dat afstand & hygiene werken. Het overheids beroep op het verstand van de Nederlander schiet ernaast. Famke moet eerst zelf corona krijgen of een naaste aan corona zien lijden voordat ze het belang van een beperkt aantal besmettingen snapt opdat we geen oneindige ziekenzorg  kunnen verlenen? Kunnen we niet al die BN’ers inclusief Engel 3 dagen op een IC laten werken?

Niet Anita laat zich opnemen, maar BN NL! Werkt dan alleen een zero-tolerance beleid? Of top/down maatregelen?? Of permanent toezicht? Of moeten we aan de collectieve dwangbuizen? Is de Nederlander dermate verwend en opstandig dat het opleggen van (zinvolle) maatregelen gewoon een Dutch dingetje is?

Blijkbaar vraagt de overheid om organisatiebelang, gemeenschappelijk belang en dat gaat per definitie het individuele belang te boven. Zijn we zo door geïndividualiseerd dat een beroep op iets groter dan je eigen belang niet meer landt in je brein? Helder is dat kippen en hanen snel van de leg zijn – en niet vroeg op stok! – en korte termijn kant & klare klare oplossingen willen. Ja ook ik ben er klaar mee nu.

Deze corona crisis vraagt om de linker hersenhelft, om rationaliteit en om volksbehoud. Stop met zeuren. Zo winnen we de wedstrijd niet. Zet je schouders eronder en ga aan de slag in de directe omgeving. Wees je eigen 1,5! Maak je verstand gezond!