Nooit begrepen hoe in de 16e/17e eeuw godsdiensttwisten zo heftig maatschappelijke scheidslijnen konden trekken. Lees nu de biografie van Johan van Oldenbarnevelt met katholieken,...

Nooit begrepen hoe in de 16e/17e eeuw godsdiensttwisten zo heftig maatschappelijke scheidslijnen konden trekken. Lees nu de biografie van Johan van Oldenbarnevelt met katholieken, remonstranten en contraremonstranten. Dat was geen kattenpis die godsdienststrijd: het ware geloof… of niet…wie bepaalde dat? Het kon je de kop kosten! Maar juist nu in Corona-times snap ik het weer helemaal, de parallellen over het ware geloof komen terug. Geloof je wel of niet in wetenschap? En geloof je jouw overheid? We hebben corona-ontkenners, – nazi’s, -hufters, -klevers, -hamsteraars, -delinquenten etc.

Iedereen heeft een corona-mening en een standvastig (bij)geloof. En zoals een vriendinnetje zei: “kijk dat is het resultaat van de jaren zestig. Werd je op school geleerd dat je een mening moest hebben, maakte niet uit wat, maar wel een mening.” Wat als je nu geen corona-mening hebt?! Loser!! Vroeger hadden we 17 miljoen bondscoaches, nu 17 miljoen (amateur)virologen en zieners. Die met social media gratis hun absoluut niet doordachte of geverifieerd of checked & balanced of  van bronnen voorziene dromen, doemscenario’s, complotjes, raaskalletjes en andere spiegeltjes en kraaltjes verspreiden.

Deze column is natuurlijk niet uitgesloten! Angst doet wonderen: brein in de alarmstand, brein wil het oplossen, zoekt rust in de wirwar van verklaringen en wil gewoon oorzaak -> gevolg. Klaar, maakt niet uit wat, als de cirkel maar weer rond is, ook met nepnieuws. Nepperdepep voor het brein!

Fascinerend
Het virus als massapsychose en angst fungeert letterlijk als een slechte en makkelijke raadgever. Zoals God / Allah straft dan wel behoedt, zoals vroeger vrouwen als heksen werden aangewezen voor willekeurig welke ramp, of de Joden de schuld waren voor alles en later de homo’s of ….zo woedden de wildste mini-theorietjes over dader schuld en oplossingen over de globe.

Zo’n theorietje gedraagt zich als een virus: het kopieert zichzelf en vreet zich vast in het gastmens. Wat moet je nu denken van iemand die net zo lang de letters van corona zit te vervangen totdat ie bij zendmast uitkomt als bewijs voor 5G straling als veroorzaker van corona? Satanische praktijken tussen WHO en andere partijen om de gehele wereld te vaccineren, gesteund met geld van Bill Gates natuurlijk?

Of vanuit Letland volgens Rusland? Dat het virus gebruikt wordt om globale geboortebeperking te creëren? Of om bejaardenhuizen te saneren? China of Trump die het virus loslaat vanuit een Wuhanees militair lab en dat kan ook met oliegeld gefinancierd geweest zijn? Dat de film 12 monkeys uit 1995 al voorspelt dat je beter anti-vaxxer kan worden en blijven? Juist mensen met een griepprik krijgen corona? Dat het geen Covid 19 is, maar griep!?

Natuurlijk kreeg de 16e eeuwse Nostradamus een kroon op zijn werk door een virus in 2020 te voorspellen! Het gele gevaar dat wil zeggen China grijpt de economische wereldmacht want is gebaat bij een instabiel USA en Europa (vandaar dat ze 11 miljoen Wuhanezen willen testen in de 2e golf?)? Dat pakjes van webshop van AliExpress of cash geld besmet verspreiders zijn…. Koeienurine helpt?

Schijnt ook te helpen: op een ijsbaan schaatsen of op een tractor over een akker? Dat er een Australische lijst is van ‘besmette voedingsmiddelen’ van rijst tot koekjes en red bull? Dat extreme koude en warmte het virus zou doden? Oregano-olie, vitamine C en zoutwater zouden helpen? Laten we het drinken van bleekwater niet vergeten! Of lachgas? Ademhalen 10 seconde methode? Het is juist een islam-truc: het mondkapje als opsteker naar de boerka, waardoor gezichtsbedekking in het straatbeeld normaler wordt en daarmee acceptatie van islamitische wetten?

Beschikken Turkse mensen over een gen dat hen immuun maakt voor het virus? Of onze lieve Robert Jensen die ervan overtuigd is dat presidente Marco Roette bewust alle “fun”uit de samenleving haalt, de overheid cq VVD als potentiële onderdrukker van individuen en ondernemers.

Pfffff.
Wil best geloven dat jij niet ziek wordt omdat je de juiste ademhalingstechniek en / of levenswijze en /of eetgewoonten en /of geloofsovertuiging en / of leeftijd hebt. Maar dat gezeik over dat je niet blij bent met wetenschap? Liever terug naar de 20e eeuw en de willekeur van Spaanse Griep?

Zelfs Juliana & Bernhard en het Nederlandse volk wisten wat rodehondvirus gedaan had met de ogen van Marijke! Wat ontkent men nu? Feiten zijn feiten. Normaal sterven er 2900/week in Nederland. Tot aan week 17 zijn er een kleine 11.000 meer dan gebruikelijk gestorven.

Wat wil men nu? Dat we een horrorscenario aankijken waarin we mensen zouden laten sterven als ratten op ziekenhuis trappen opdat de burger vrij kan shoppen op de Woonboulevard? Mijn voorstel aan iedere ontkenner of ‘ik word het meeste getroffen-klaagzanger’ of anti-vaxxer is om onbeschermd op de IC als vrijwilliger te gaan werken om afweer op te bouwen. Kijk het non-gevaar in de ogen! Dan wel op 3 meter afstand te blijven van de rest van de mensheid, please!

En daarna in de Ziggo Dome optreden als rasechte super verspreider, dat doet je naam goed! Ga ajb gewoon wc papier hamsteren.

Wie is normaal? 
Word moe van de nonsens. Er zijn altijd ups & downs in het leven. Het oude normaal, het nieuwe normaal……..Truus Moraal? Bij vele mini-theorietjes zet ik vraagtekens. We lijden aan volstrekt nieuwe ziektes als complottheorie, piekeritus, anti-wetenschap denken, gedachten rotondes of nepperdepep. Dit virus vraagt om een soort gehoorzaamheid of luisterend oor om zinvolle instructies op te volgen en het gezonde verstand te gebruiken.

Blijkbaar heeft een ieder daar moeite mee, inclusief schrijfster. Alles is relatief. Wat is normaal eigenlijk? Een ding is zeker als straks een vaccin bewijs noodzakelijk is om te reizen, dan krijgen we pas echt de poppen aan het dansen!