Ok, Piet is geen waarheid, maar een tijdelijk goed bedoeld meningsverschil. Excuses alvast aan iedere bevolkingsgroep die ik beledigd, maar ik ga het hebben...

Ok, Piet is geen waarheid, maar een tijdelijk goed bedoeld meningsverschil. Excuses alvast aan iedere bevolkingsgroep die ik beledigd, maar ik ga het hebben over het jaarlijks pro- en anti-Zwarte Piet-protesten ritueel! Als jeugdige PA studente Zwarte Piet gespeeld, middelmatig leuk hoor. Bij kleuters het magisch bewustzijn echt gezien: voor de klas trekt de juf zelf het Sinterklaaspak aan; ineens helemaal Sinterklaas geworden voor ze.

Een figuur om een beetje bang voor te zijn. Rode pak weer uit, juf was weer juf. Ook zo stout geweest om als Rotary Voorzitter begin van deze eeuw een vrouwelijke Sinterklaas op te voeren met een witte Bodyguard. Soms ben je je tijd vooruit. Afijn, dat kon allemaal nog vóór dit volksfeest venijn. Alhoewel. Oud & Nieuw Den Haag met een palletvlieg-vuurzeetje was toch ook wel een klein doch kostbaar cultuur oorlogje tussen bestuur en burger en verzekeringsmaatschappij??

Onze eigen NL-Hofstede met zijn schillen theorie van symbolen, helden, rituelen en waarden kan nu heerlijke Hollandse praktijkvoorbeelden geven van een woeste 21e eeuwse normen strijd! Over het heilig verklaren van een Witte Godsdienst geënt op een christelijk feestje met een duidelijk mislukte fake-autoriteit met schimmel tussen de benen die op schuine daken rijdt versus het vijandig willen afschaffen van een stereotiep beeld van een Zwarte Hulp met roe die magisch door het geboortekanaal van huizen met vloer- en radiatorverwarming kan gaan om cadeautjes of straf uit te delen aan respectievelijk lieve of stoute kinderen? Hoe kan die ZWP eigenlijk alleen faciaal zwart worden? Zit er een flits stomerij of wasstraat onderin die niet-schoorstenen?  

Het is maar wat je gelooft toch? Het is lastig om rituelen te veranderen volgens Hofstede. Hardnekkig houden we vast aan het verleden. De figuur van Sint Niklaas schijnt een opgelegde Christelijke vervanger te zijn van Wodan en Piet een afgeleide van Krampus. Tja, waar doen we het allemaal voor? Heidenen zijn we! Wat ik nou gewoon helemaal niet snap….waar blijven de terechte andere protesten? Waarom staat misbruikt katholiek Nederland niet aan de kant van de entreestoet? Tegen de bisschoppelijke figuur die zich al te veel met kids bemoeit en ruw op schoot trekt?

Waarom niet een mooi stil protest van mensen die verkleed als in de Negerhut van Oom Tom met Black Faces al tapdansend aangeven dat het onnozel is om te stellen dat Zwarte Piet geen racistische boventoon heeft? Blijkbaar vinden pro-Pieten de pijn van anti-Pieten geen punt. Raar, er is een fantastische spotprent uit 1933 waarin Sinterklaas aan Zwarte Piet vraagt of ie wel een Ariër is! Een mooie variant nu van Kamagurka waarbij Sinterklaas bemoedigend een ‘blank’ personage toespreekt met ‘heel flink van jou dat je het als racist voor zwarte piet opneemt’.

Natuurlijk polderen we weergaloos door en zou heel gay Nederland juist weer dit mannenstel moeten omarmen als eerste openbaar opererend wel ongetrouwd multiraciaal Ho-duo? En waar blijft de Vrouwenbeweging die vindt dat de gevoelens van Zwarte Piet niet aan de orde komen en het niet fair is dat hun sexe zwaar ondervertegenwoordigd is en geen hoofdrol heeft in dit Koop Ritueel?

Waarom geen sonore protesten van Ontspullers tegen het invoeren van nieuwe commercieel-kapitalistische rituelen als Black Friday, CyberMonday, Halloween en ook nog Christmas-SALES bij de Sinterklaasoptocht? Waarom geen gele hesjes die in een alomvattend protest vinden dat het tijd wordt voor niet /absoluut /gedeeltelijk vervangen van de symbool figuur Knecht door Asterix en Obelix, bij declaratie van Koning WA?

Of natuurlijk een Forum van Randstedelijken die op hoge hooghartige toon HET anti-ritueel opeist, dat het maar eens gedaan moet zijn met de 3 daagse onbereikbaarheid van zwaardrinkend- en sexend Brabant en Limburg in Februari? Vanzelfsprekend zien we ook een levendige oproep vanaf de moskee om het Suikerfeest dan ook te erkennen op 5/12 of gewoon Chinezen die knallend 6/1 opeisen als Nationale Feestdag? Waarom niet, als we toch bezig zijn?

Sinterklaas is een ontmaskerings proces! We zijn toe aan een multi-culti samenleving met innovatieve diversiteits rituelen. Nationaal ( kids en volwassenen ) leren we met trial & error om diverse angsten te overwinnen. Nederland beseft nog niet helemaal dat de overgang van magisch, naar mythisch naar rationeel denken juist de essentie is van het Sinterklaas Ritueel. Magisch denkers koppelen toevalligheden aan elkaar (schoorsteen, haard, virtuele Post.Nl loopjongen die niet aan de deur aanbelt met zelf gekochte cadeaus aan huidskleur…). Correcte logica tussen oorzaak en gevolg? Wie mag er bepalen welke kleur welke symbool figuur heeft, met een referendum aub, omdat we toch niet snappen waarop we stemmen anyway?! Inclusief is commercieel heel handig hoor, Hollanders!

Een Roetveegpiet is een leuke oplossing voor niet leuk gedrag naar mensen die denigrerend voor Zwarte Piet werden uitgescholden! In de donkere dagen van December plaagt de bevolking elkaar met scherpzinnige teksten en surprises opdat er gezegd kan worden wat er op de onderstroom leeft: een land waar Zwarte Piet het grootste probleem is, heeft geen grote problemen. Sorry, Zwarte Piet bestaat ook niet!