Letterlijk stil Corona legt stil: de deadline, de continuïteit, beurzen, sociale leven, economie, productie,  goederenstromen, het culturele circuit, (partijcongressen, kerk, voetbalcompetitie en verenigingsleven, het...

Letterlijk stil
Corona legt stil: de deadline, de continuïteit, beurzen, sociale leven, economie, productie,  goederenstromen, het culturele circuit, (partijcongressen, kerk, voetbalcompetitie en verenigingsleven, het geld dus……. In plaats van naar buiten moeten we naar binnen. Onze interconnectiviteit, onze internationale verbindingen doen ons globaal op dit moment vertragen, pas op de plaats maken, herbezinnen op mobiliteit, niet meer circuleren, beperken, nadenken, afzonderen. Disruptie heet dat. Er zijn geen aparte zuilen, afgezonderde werelden, we leven niet onder glazen stolpen. We leven met elkaar in een vrije, toegankelijke, sociale ruimte met gedeelde lucht.

Fair play
Corona zelf is in ieder geval wel democratisch, eerlijk, kent geen geloof, trekt zich niets van rassen of  landsgrenzen of economische machtsblokken of maatschappelijke klassen aan. Corona doet wat het wil. Corona verspreidt zichzelf omdat een virus zich oneindig kan vermenigvuldigen. Dat is wat een virus doet: via een levende gastheer/dame maakt het virus misbruik van het kopieermechanisme in de lichaamscel en kan vrijgevig alles overnemen. Eigenlijk lijkt corona op zo’n phishingmail: je klikt erop, pats, het is geactiveerd en het baant zich supersnel door het systeem naar alle andere contacten.

Jouw ademhaling raakt een onzichtbare bacil. Jouw hand met bacillen in jouw ogen. Jouw kuch naar iemand anders toe. De virus verdediging zit mooi in elkaar: je moet een gezonde weerstand hebben, voorzien zijn van een goede virusscanner voor mogelijke besmettingen: wie, waar en wat is te vertrouwen? Wat is onzin? Scherp opletten op handelingen en gebaren. Voorzichtig zijn.

Voorbereid
Het gaat over de overdracht tussen dier en mens, zoals destijds de ratten met vlooien op handels-schepen. Eet geen rare of rauwe dieren. Dat het iets met lucht van doen had, daar was men het altijd wel over eens! Doe zoals de pestdokters in Venetië: een vogel masker met glazen ogen en de neus volgestopt met kruiden. De logica van de ouderwetse anti-maatregelen destijds was onnozel: veel parfum gebruiken en tabak roken. In feite dus de lucht om je heen anders maken. Het patroon van de huidige beschermingstips is eenvoudig: pas op voor nabijheid, houd afstand. Zorg voor fysieke, sociale en mentale hygiëne.

Toorn?
Natuurlijk doet corona ook niet onder voor de toorn van de Almachtige. Zoals aids, HIV, SARS, ebola, Mers, het norovirus  – en de griep niet hè – zoals de pest, de Spaanse griep, zoals normaal is en moet dit vanzelfsprekend een straffe Gods zijn. Vroeger werkten juist die boeteprocessies mee aan de verspreiding van de ziekte! Kijk, dat Carnaval heeft dus ook een keerzijde: Brabantse oprispingen bij dronkenschap zorgen voor virale, willekeurige druppels op straat en mens! De onzichtbare metgezellen van een virus zijn een ‘conspiracy theory’ en dader claims. Hoe kon nu rijk & arm, gelovig & ongelovig, zondaars & vromen getroffen worden? Onmogelijk! Er MOEST uitgeweken worden naar een andere oorzaak en leugens.

Eenvoudig & makkelijk: de zonden der Joden was de oorzaak van alle ellende. Zij zouden dan de waterbronnen vergiftigd hebben, met pogroms – Jodenvervolging – als gevolg. Een bloedige verspreiding. Dan wellicht de stand der hemellichamen? Een ongezonde lucht afkomstig van zwavelachtige dampen die door aardbevingen uit de aarde vrijkwamen, zogeheten ‘’miasma’’?! Tja. Anno nu orakelt men dat Trump het virus in China geïnstalleerd zou hebben. Trump geeft op zijn beurt Europa de schuld van mismanagement, maar intussen mogen er wel Engelsen naar de USA en geen Europeanen.

Heerlijk inconsequent allemaal. Misschien houdt wetenschap ons vandaag de dag nuchter met kennis? Lidewij Edelkoort is positiever en ziet een mogelijk begin van een blanke pagina voor een andere wereldbeschouwing. Zo blank is die pagina alleen niet. Het racisme tegen Aziatische mensen neemt toe. Belachelijk toch? Deze corona is jouw uitlaatklep voor agressie naar mensen op straat: dat je mag schelden, spugen, meppen?? Want?? Waarom niet naar je eigen aandeel in het systeem kijken? Waarom altijd dat belachelijke zondebok gedrag en het buiten jezelf zoeken?

Werkelijke vijanden
Gelukkig gaat nog niet zo ver dat we alle skiërs in Italië of mode-en cultuurbewuste stedentrip-reizigers of alle Brabantse carnavalgangers op het schavot willen hebben…..De aartsbisschop van Milaan liet de eerste drie huizen waar de pest werd geconstateerd dichtmetselen met de bewoners nog in het huis. Sommige slachtoffers werden bedekt met kwik en in een oven geplaatst opdat dit de pest zou verdrijven.

Wat te doen in Rotterdam-Noord dan maar? Het virus serieus nemen. Geduld hebben. Beschermingsmaatregelen nemen. Lekker thuis zijn. Het nieuws in de gaten houden. Vertrouwen hebben. Online bestellen. Het uitzitten. Voorzichtig doen. Wijs zijn. Tot rust komen. De emotie tot een minimum beperken.

Gewoon wennen aan het Action / Ikea gevoel van niet altijd alles op voorraad. Zorgen dat paniek, onwetendheid, hamsteren, massapsychose en agressie niet onze werkelijke vijanden worden. “Keep calm & carry on”: de economie zit even in quarantaine, een gezonde les!