30 % van de tijd van de ministers gaat op aan 17 grootkapitaal bedrijven. Ff tellen: op 2.078.716 bedrijven in Nl in 2020 is...

30 % van de tijd van de ministers gaat op aan 17 grootkapitaal bedrijven. Ff tellen: op 2.078.716 bedrijven in Nl in 2020 is dat zo doorgerekend veel aandacht naar 0,000008 procent van het bedrijfsleven. Vanzelfsprekend zou ik nu alle betrokken werknemers moeten berekenen bij de 99% en de 1% Super League Grootkapitaal.

We praten gewoon Ahold, Air France-KLM, Facebook en KPN, die onevenredig veel toegang hebben tot de ministeriële agenda’s. Nu hebben alleen de vlieg jongens last van de corona, de rest van de boys draait als een tierelier. Ha eenvoudige ‘draaideurconstructies’ welke de politieke toegang versoepelen.

Voormalige bewindslieden die overstappen van ‘not for the profit’ naar ‘profit’ en vervolgens als pleitwerker het politieke oor af (of in-)likken voor gunsten. Die gunsten vertalen zich dan weer in poortwachters posities van de allround politieke flemers. Vind je het raar dat “men” wil dat de 2.279.130 stemmers – goed voor 22% van NL – dit geoliede olifantenpaadje naar de macht wil behouden? Wie zit er te wachten op een nieuwe politieke verkleuring van de Haagse partijtop? Ach zo’n minister poppetje kan veranderen, maar niet de partij macht daarachter….niet…nog!

Der Mark ist da! Do ist die Bahnhof!
Vanaf 2010 is Mark daar! Dat is een kleine 11 jaar VVD-vanzelfsprekendheid. Korte communicatielijnen heet dat in de organisatietheorie. Hoe meer schakels in een proces, des te meer kans op misverstanden en vertraging. Rechtstreeks contact met de creatieve minister/president die hen ten dienste is.

Geen ruis op de lijn bij het doorgeven van een briefing of feedback op het ontwerp. Weten wat er speelt. Elkaar persoonlijk kennen. Proactief adviseren. Sneller schakelen. Inspelen op actualiteit. Je zou het voorkennis kunnen noemen. Souffleren? Of eigenbelang van het eigen organisatiebelang? Heerlijk toch. Dat je het geregeld hebt, van tevoren?

Dat je de regisseur van het poppenspel kent? Dat het niet meer over feiten of inhoud of wijsheid gaat? Let them eat cake! Verzekerd zijn dat Rutte actief iedere keer de hoofdrol speelt van het een andere richting op wijzen bij beleidsfouten? NL, laat je bedotten. Zo oogt het kleine verzet van 1 persoon die de loop van de geschiedenis weet te beïnvloeden. Sorry, het is sarcastisch bedoeld! Natuurlijk wil Mark met 2.345 langebaan dagen voorbij Kok met 2.891 en Balkenende 3.006 en OF COURSE Drees met 3.789 dagen premierschap.

Het zal aan mijn early light Alzheimer geheugen liggen maar ik herinner me niet de stelselmatige “ich habe keine Erinnerung” (zeg t nog heel lief hoor nu!) van deze 3 voormalige Nederlandse politieke grootmeesters. Rutte verkeert permanent in het moment van winter- op zomertijd. Je kijkt naar de klok en ineens op hetzelfde moment is het een uur later. Knap van hem toch? Zo hebben we het afgesproken. Rutte bepaalt met moment met een schaterlach.

In geen geval mag men met een koude glimlach tegen het Parlement en het publiek liegen.
Buitenlandse kranten zien het scherp: het jarenlange rechts-liberalisme richt onherstelbare schade aan de Nederlandse politiek toe. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard! Wat 4 woorden (sic!) – Pieter Omtzigt: functie elders – kunnen doen!

Zo’n prachtige kreet: wegens gebrek aan cultureel genot voert Den Haag nu zelf poppenkast op. Haags Wayang-spel: de schim van Pieter speelt als sinds 2003 een rol en duikt onwelgevallig op. Lees zijn boek Een Nieuw Sociaal contract en je snapt dat wat gewoonlijk achter de schermen afspeelt nu in het volle licht komt.

Dat vinden de VVD en CDA poppenspelers niet leuk: een zelfstandig opererende handpop? De mensen zien bij deze poppenshow het spel vol leugens en bedrog. Pieter benoemt en berekent verdwijnende geldstromen bij fondsen en falende ministers,  ziet een overheid die aan de lopende band denkfouten maakt en die afpoeiert met voorlichters die dezelfde Do-ist-der-bahnhof-cursus hebben gevolgd. Vervolgens volgt men de strategie van doofpotten. Maar leugens zijn een veenbrand. Het duikt telkens weer op. Geblust.

Vervolgens ontvlamt het weer elders…zoals functies elders… Ach…….we zitten als land in een destructieve te lang durende relatie met een politieke top met herkenbare pathologische leugens trekjes. Op naar de constructie dus! Laat Pieter een partij starten: bij voorbaat heeft ie mijn stem. Dat het wat zakelijker en inhoudelijker / managerial mag worden. Wat te doen met Mark?

Mark doe wat anders!!
Je weet het toch…wat media groot gemaakt, slacht ze halal af! Zet de ziekfondsbril recht en tuur naar je eigen houdbaarheidsdatum. Teflon-Mark is beschadigd: te veel krassen in de pan, de losgekomen korrels Teflon geven kans op sneller aanbakken en dat kan kankerverwekkend zijn!

Gooi het over een andere boeg is mijn advies! Zoek zelf functie elders: zwanenhoeder bij Queen Elisabeth of stort je op het maken van een identity-game, een nieuwe Game of Thrones? Dompteur in het Cirque du Vérité? Doe een patent op een digitale leugendetector voor de politieke wereld. Praktischer misschien: vrachtwagenchauffeur bij Heel Nederland werkt?

Of permanent Panellid bij alle talkshows voor het dagelijkse portie media-aandacht?? Ga iets ongeloofwaardigs doen bij een mensenrechtenorganisatie en benut je internationale politieke contacten. Schrijf je memoires en onthul wat je altijd hebben willen onthullen en dan beter dan Pieter! Beken a-sexualiteit of “be gay” -hehe-  of tover een boreling bij een supersexy fashionmodel tevoorschijn, gooi je tot nu toe onbekende lover voor de publicitaire bus! Rel wat op RTL-level.

Ga op bezoek in Brazilië bij Bolsonaro, overleg met hem als koene ridder en zeg hem dat ie het besmettelijke Brazilië-virus onder de duim moet houden. Met het Janssen-vaccin dan wel! Time to go.

De eer aan jezelf geeft respect. Ik heb het: wordt lobbyist (Unilever? KLM? Loop ff dat rijtje van 17 na……….)