Van der Ploeg Band laat Afrika spreken. De Jan van der Ploeg Band met Michiel, Wijnand, Marco en Omar brachten Afrika tot leven met... Activiteiten in Jan van der Ploeg

Van der Ploeg Band laat Afrika spreken.
De Jan van der Ploeg Band met Michiel, Wijnand, Marco en Omar brachten Afrika tot leven met bongo’s, kamale n’goni, elektrische gitaren en djembé ‘s.

De kamale n’goni is een tiensnarig instrument gemaakt van een kalebas en een bamboestok.

Het is een instrument uit westelijk Afrika dat overgenomen werd door de hippies. Michiel maakte zijn eigen kamale n’goni.

Leadzanger Omar uit Senegal bekoorde met zijn rauwe melodieuze stem het talrijke publiek dat aan zijn lippen bleef gekluisterd. Hij zingt in zijn eigen taal, het Wolof, de taal van het herdersvolk de Peul. Het optreden was een initiatief van de Piet Roovers stichting die een aantal maanden geleden gestart is met een buurtatelier voor schilderen en muziek. Naar aanleiding van Pinksteren hadden ze heerlijke gebakjes geserveerd met beeltenis van de legendarische schilder uit Rotterdam Piet Roovers.

Het publiek kon het niet laten een dansje te doen op het doordringende ritme. Er was vrolijkheid alom. Met nog enkele hapjes werd de middag afgesloten, maar er werd nog lang nagepraat. ‘ Kan zoiets niet elke maand?’ Nu de versoepelingen er zijn is het buurtatelier open voor groepjes van vijf cursisten.

Circusstad brengt acrobatisch wonder
In samenwerking met Circusstad kon van der Ploeg het duo No Nonsens binnenhalen, ongelooflijke acrobaten.

Het thema van de acrobatische dans act was ‘vertrouwen’. Een stevige gespierde mannelijke danser wist een lenig poppenvrouwtje de lucht in te krijgen met gestrekte armen. Ze werd door de ruimte gegooid en belandde met het hoofd even boven de grond.

We kregen dansbewegingen van afstoting tot harmonie. Het ging van grondwerk tot luchtacrobatiek.

Bewoners keken ongelovig, verrast en vol bewondering. Circus blijft leven en dat toonde weer Circusstad. Het speciale senioren programma raakte je hart.

Latin dans op Hemelvaartsdag
Serve The City organiseerde in samenwerking met Nuestra Casa een bijzondere Hemelvaartsdag in het Jan van der Ploeghuis.

Diverse dansgroepen uit Latijns Amerika : Paraguay, Cuba en Dominicaanse Republiek traden op in kleurrijke traditionele kleding. Ontroerend was de polka en de tango uit Cuba. De danseressen uit Paraguay en de Dominicaanse republiek waren als een wervelwind met wapperende rokken.

Het publiek was heel enthousiast. Alle kleding is door vrijwilligers van Nuestra Casa zelf gemaakt. Het hele programma was een dwarrelende afwisseling, een echte professionele show. Voorzitter Julio bedankte een ieder die het feest mogelijk had gemaakt, in het bijzonder de wijkraad Oude Noorden.

Bewoners klapten enthousiast vanaf de stamtafel en de diverse balkons. Urenlang had Nuestra Casa alle galerijen versierd met waaiers en slingers, drie etages hoog.

De verschillende optredens werden gevolgd door een gezamenlijke rondedans, een feest van kleuren een melange van Zuid-Amerikanen en van der Ploeg bewoners. Als toetje op het optreden werden honderd doosjes met heerlijke hapjes huis aan huis uitgedeeld.

Bewoners hadden een warm gevoel voor de artiesten die een hele vrolijke wereld openden. Dans inspireert.

Quadro Flamenco
De hakken stampten op een moordend ritme, de rokken zwaaiden en de armen maakten sierlijke en trotse bewegingen. Ook de gitarist was top en de zangeres zong met rauwe stem de eeuwenoude liefdessongs.

Het Atrium van Jan van der Ploeg was behoorlijk vol en de sfeer zat er helemaal in. Er werd geklapt en op de hoogtepunten kwam de Olé. Flamenco is een muziek die iedereen aanspreekt en het ritme is betoverend.

Het drietal kwam uit België, maar met Spaanse roots. De ondergrond waren de planken van het huis die als klankkast dienden. De artiesten vonden de tuin romantisch zelfs met de stellages van de dak reparatie.  De liederen en dans eindigden in een workshop Flamenco waar menigeen aan mee deed.

Kunnen we niet naar Spanje, dan komt Spanje naar ons. Quadro Flamenco werd ons aanbevolen door Mirjam Bloem van de voormalige flamencoschool in de Vijverhofstraat. Het was een topper en bracht de bewoners bij elkaar.