Op de vroege zondagochtend is het al behoorlijk druk bij de opening van ‘Blik in de Wijk’. Het Danskantoor met de kleintjes en de... Blik in de Wijk

Op de vroege zondagochtend is het al behoorlijk druk bij de opening van ‘Blik in de Wijk’. Het Danskantoor met de kleintjes en de tieners zorgt voor een beweeglijke aftrap. Liselotte de Haan van de Gebiedscommissie zorgt voor het welkomstwoord. De trekkers van het artistieke gebeuren Diana en Nanda van Aagje lichten het initiatief toe en delen de plattegronden uit. Een berg blikken wordt omgekegeld door enthousiaste kinderen.

Hop naar Blik in de Wijk. In het bedrijfsgebouw Insulindestraat imponeert grafisch ontwerper Miesman. Zijn vrouw maakt schitterende tafels en de modeontwerpster in het pand presenteert unieke stukken. Wat verder op Insulindestraat 30 wordt geëxperimenteerd met 3D printers. We bewonderen ook objecten van Rotterdamse resten van de houtkap gemaakt, het zijn schalen en snijplanken. Er wordt door kinderen heftig gekleid. In de Willibrordusstraat treedt Trio Vree op met een huiskamerconcert. Alle muziekstukken van het trio krijgen een nummer.

    

We zijn totaal beduusd als we weer andere kunstateliers aandoen in die fameuze Insulindestraat. Een gigantische ruimte is door Peter Bastiaansen propvol gestapeld met zijn charmante grijnzende honden ( bekend van the Dog in the Backyard) en van Gogh bloemen. Een collega maakt een gigantische knikkerbaan die van zijn atelier naar buiten loopt. Schilderijen, beeldhouwwerken, etsen, plastic beelden strelen ons oog. Enorme ballen van stof overweldigen. Zijn al die ateliers een uiting van het innerlijke van de kunstenaar? Ieder atelier is verschillend van chaos en van gestructureerde chaos tot heel netjes. Op de Rodenrijselaan wordt geschilderd.

    

In de Bergsingelkerk speelt een video-installatie met een rode en blauwe jurk. In een groot gebouw aan de Ackersdijkstraat zitten wel dertig kunstenaars waaronder Chantal van Heeswijk die tekst en beeld koppelt. Haar atelier is ook tot de nok toe gevuld met etsen en beelden. Lucie Havel maakt installaties en beelden van afval. Haar thema is hergebruik. We ontmoeten de absolute minimalist Sigmund die enkel de muren gebruikt als kunstwerk, de totale leegte. Blik in de wijk toont de creativiteit van Noord en het kloppend hart van een volkse stadswijk.

Een uitgebreide reportage is te vinden op Noord010inbeeld