Twee kunstenaars bivakkeerden in Studio de Bakkerij. Vandaaruit maakten ze een historische reis over de Bergweg waar altijd wat te beleven viel. Hun verhalen... De smaakmakers

Twee kunstenaars bivakkeerden in Studio de Bakkerij. Vandaaruit maakten ze een historische reis over de Bergweg waar altijd wat te beleven viel. Hun verhalen goten ze in reuze spandoeken op bouwhekken. Rotterdamser kan het niet. De Bergweg was vroeger een landweg die paard en koets naar Hillegersberg voerde. Ondernemers en fabrikanten brachten rond 1900 werkgelegenheid en levendigheid op de Bergweg.

Speculanten zetten huizenblokken neer. De Bergweg stapte de moderniteit in. Geleidelijk gaat de straat zich ontwikkelen als een zorgboulevard. Met het Bergweg ziekenhuis en het Eudokia ziekenhuis.

Er komen verloskundigen en begrafenisondernemers als het CVU. Het gaat van de wieg tot het graf. In 1991 worden de ziekenhuizen gesloopt. De straat is gekend om zijn kroegen en artiesten. 100 jaar geleden trok de chocoladefabriek Beukers en Rijneke in het pand waar sinds 2012 de Bakkerij is gevestigd.

Miljoenen chocolaatjes werden er gefabriceerd. ‘Van cacao naar cultuur grappen’ de smaakmakers.

De bekendste vrouw van Rotterdam
We botsen op het beeld van Janine Wegman, geboren als Rinus. Janine was goochelaar, organist, universeel artiest en cultfiguur. Ze vond haar identiteit en werd de bekendste vrouw van Rotterdam. Bij het vroegere Formido wordt de aandacht getrokken door Nel van Prooijen. Ze gaf vanuit haar woning aan hele generaties kinderen piano – orgel –zang – en dansles.

De foto op het Billboard is ontroerend. Tante Nel zoals ze genoemd werd, woonde samen met tante Toos voor die tijd (50-er jaren) exceptioneel. Wat verder op 124 had seksuoloog Felix Dupuis zijn huisartsenpraktijk. Ook al was hij protestant, hij was heel openhartig en bewoners konden er met hun intiemste geheimen terecht.

Bij de Correct locatie wordt ook het verleden gememoreerd. In 1901 was daar een Zuid Afrikaans openluchtmuseum. In 1908 kwam er de eerste bioscoop van Rotterdam Noord.

In 1935 kwam er een modern theater dat tenslotte plaats maakte voor het elektronica walhalla Correct.

De Bergweg heeft een bewogen geschiedenis die veelvuldig over de toonbank ging in de rits gezellige kroegjes.