Zeker 500 mensen bezoeken het Groot Letteren festival in het Klooster en het Jan van der Ploeghuis. Het publiek komt uit de wijk maar... Groot LetterFestival indrukwekkend

Zeker 500 mensen bezoeken het Groot Letteren festival in het Klooster en het Jan van der Ploeghuis. Het publiek komt uit de wijk maar ook uit de hele regio. Het Jan van der Ploeghuis herbergt het hoofdpodium in het Atrium waar 150 stoelen staan en een 10-tal sta tafels, feestelijk uitgedost. De kantine krijgt ronde Turkse tafels en bijpassende stoeltjes. Van Gennep is aanwezig met boeken die het werk bevatten van de aanwezige dichters en literatoren.

Moeders krijgen speciale aandacht. Gerda Havertong is de presentatrice met veel verve. Levi Weemoedt maakt Rotterdamse poëzie met grote gebaren. Ozgan Akyol neemt je mee in zijn wereld vol onverwachte ontmoetingen, die toch herkenbaar zijn. De dichter des Vaderlands  Tsead Bruinja is te beluisteren in een bewonershuis. De winnaars de schrijfwedstrijd ontroeren. Verrassing van de dag zijn de verhalenvertellers uit Noord.

   

Onder leiding van schrijfster Elske zijn het prima leerlingen geworden die verhalen vertellen met veel zintuiglijke elementen. Je kan het stokbrood met ei in je mond voelen smelten. Is het lekker of een liefdesverklaring? Je voelt de hitte van het smeltende asfalt op de luchthaven van Kinshasa. Je zit in de vrachtwagen die als een monster uit een enorme kuil kruipt terwijl in de laadbak bewoners als mieren bakken in de zon. De verhalen hebben intimiteit, schoonheid en tragiek.

Het van der Ploeghuis is goed vertegenwoordigd. Het levensverhaal van de zussen Inge en Astrid slaat in als een bom. In vier huiskamers worden theatrale performances opgevoerd rond buurt, liefde en samenhorigheid. Christine Otten laat de stamtafel in het van der Ploeghuis aan het woord, een Rotterdamse kraker. Is geluk heel gewoon? Het verhaal van Silvio de reizende muzikant wordt ook doorspekt met zijn liedjes, een golden boy.

   

Soraya zorgt ondertussen met buikdans voor de verbinding met het Klooster. In het Klooster speelt de theaterzaal een belangrijke rol. Helen haast zich naar de Stille Heldinnen Disco, een uniek gebeuren. De hele dag door draait de literaire tattooshop die ons lijfelijk verbindt met het thema moeder . Met stoepkrijt wordt de liefde van de kinderen voor hun moeder uitgezonden . Diverse buurtkeukens weten ternauwernood de drukte te cancelen. Als de gipsy band speelt gaat iedereen los.

De organisatie van Noortje, Mariska en Jens loopt op rolletjes, relaxed. De hele opzet wordt gedragen door vrijwilligers met hart voor al onze moeders .