De Heimwee Woning van Pension Almonde bewaart de herinneringen aan de Almondestraat in Rotterdam. Het is een tentoonstelling, een archief en bibliotheek van een... Heimwee Woning vormt collectief geheugen van straat in transitie

De Heimwee Woning van Pension Almonde bewaart de herinneringen aan de Almondestraat in Rotterdam. Het is een tentoonstelling, een archief en bibliotheek van een straat in transitie. Er is een logeerkamer voor oud-bewoners met heimwee en voor geïnteresseerden die zich een nachtje willen onderdompelen in de geschiedenis van de straat.

Sloop, gedwongen verhuizingen, bouwputten, tussentijd, gentrificatie. De stadsvernieuwing in Rotterdam is berucht en gevierd door de grote ingrepen die de stad in hoog tempo hebben veranderd. Door grootschalige sloop verdwijnen niet alleen gebouwen, maar ook de sociale binding met de wijk.  De eerste woningen in de Almondestraat werden in 1883 gebouwd voor arbeidsmigranten in de haven.

In een eeuw zijn er vele generaties grootgebracht. De overkant van de straat is weggevaagd met het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de aanstaande stadsvernieuwing in de Almondestraat zal de brandgrens weer een stukje opschuiven. Families die er al meer dan drie generaties woonden, hebben de straat verlaten.

De vertrekkende bewoners hebben een belangrijk aandeel in het collectieve geheugen van de wijk met hun fijnmazig sociaal netwerk en vele jaren ervaring in zelfredzaamheid.

Verhalen van de straat
Pension Almonde is een project van Stichting Stad in de Maak die de straat begeleidt tijdens de transitie. Terwijl de oude bewoners moeten verhuizen, nemen moderne stadsnomaden en buurtinitiatieven hun intrek tot aan de sloop.

Een experiment voor de sociaal-inclusieve stad en een eerbetoon aan de straat. De Heimwee Woning is het archief, de bibliotheek en een tentoonstelling.

 

Kunstenares Philippa Driest (Phedflip) cureerde de tentoonstelling samen met conceptueel kunstenaar en kwartiermaker van Pension Almonde Melle Smets.Fotograaf Frank Hanswijk maakte portretten van de oude en de nieuwe bewoners van de straat. De verhalen die zes schrijvers schreven over de oud-bewoners tijdens Leegstandsproza zijn er te horen.

Bezoek de heimwee woning
De Heimwee Woning is te vinden in de Almondestraat 143 in Rotterdam en is te bezoeken op afspraak. Er is een logeerkamer voor oud-bewoners met heimwee en voor geïnteresseerden die zich een nachtje in de geschiedenis van de straat willen onderdompelen. Mede mogelijk gemaakt door CityLab010 en Stichting DOEN.