De organisatie en productie van de terras editie 2020 zijn net als de voorgaande jaren een hechte samenwerking van Stichting Muziek op de Rotte... Muziek op de Rotte Terras Editie

De organisatie en productie van de terras editie 2020 zijn net als de voorgaande jaren een hechte samenwerking van Stichting Muziek op de Rotte en Stichting Rotterdams Volkstheater.

De aanleiding
Door de Corona crisis werd het begin juni duidelijk dat Muziek op de Rotte 2020 niet zou kunnen worden uitgevoerd zoals ze dat de afgelopen jaren hebben neergezet: een drie dagen durende duizelingwekkende programma carrousel met de meest uiteenlopende muziekstijlen.

Een uniek intiem festival waar muziekliefhebbers en wijkbewoners samen komen op de Rottekade ter hoogte van het Noordplein. Lekker dicht op elkaar, een broeierig sfeertje met verrassende muziek. Van klassiek tot close harmony, van wereldmuziek tot schurende jazz en van urban soul tot bluegrass…

Een evenement om naar uit te kijken, uniek in zijn soort. Dit jaar is het waarschijnlijk net iets teveel gevraagd. Het terrein leent zich niet tot anderhalve meter afstand. Organisatorisch is het ook onmogelijk. Contracten moeten worden getekend en de publiciteit moet voor de zomer op orde zijn. Geen Muziek op de Rotte dus, of toch…? Laten we eerst op deze pagina even fotografisch terugblikken op het afgelopen jaar.

  

Het Plan
Om de wijk toch iets te bieden in het weekend van Muziek op de Rotte, hebben ze nu het plan ontwikkeld om een lichte versie van het evenement uit te voeren. Een opzet waarmee ze kunnen inspelen op de ruimte die de maatregelen hen bieden.

Een licht en luchtig terrein met een programmering die er niet op gericht is om een breed stedelijk publiek voor drie dagen aan het evenement te binden, maar een kleinschalig kwaliteit programma voor de bewoners van het Oude Noorden en de die hard fans die het evenement inmiddels in hun hart hebben gesloten. Een evenement ook dat de wijk eindelijk weer de broodnodige en overheerlijke culturele impulsen biedt.

Iets waar het vanaf half maart zo nadrukkelijk aan heeft ontbroken. Het is zeker ook een boodschap aan de stad: Muziek op de Rotte is er, óók in moeilijke tijden, en Muziek op de Rotte zal er volgend jaar ook zijn, dan weer in volle glorie. Ze streven nu naar twee dagen met drie concerten met steeds een voorprogramma.

  

Programma’s opgedeeld met ruime pauzes met een muziekje op het gezellige terras. Een uitnodiging om op je gemak te vertoeven, vrienden en bekenden te ontmoeten en je te laten verrassen door een mooi concert. Drie aansprekende bands of ensembles die of één lange set spelen of twee korte sets van 40 minuten.

Tussendoor zijn er pauzes om te praten en te drinken. Op het terrein komt in principe geen tribune en het  is iets breder en weidser dan de normale Muziek op de Rotte setting. Het publiek kan staan of zitten op de vlonder bij het beeld en op de kade tot aan de bocht bij de Noorderbrug.

Ook kunnen er roeibootjes aanleggen tussen kade en podium. Het publieke gedeelte is vriendelijk afgehekt met lage dranghekken in combinatie met houten hekjes. Voor de avond ingericht met gekleurde lampjes en sfeervolle terreinverlichting. Er is een gezellig barretje om wat te drinken en te eten.

  

Een bescheiden podium ligt op een ponton dat iets verder van de kade zal worden gepositioneerd, waardoor er weliswaar iets meer afstand is tussen artiesten en publiek, maar waardoor er ook bootjes kunnen aanmeren. De geluidstechniek zal er niet op gericht zijn om mensen vanaf het Noordplein naar de kade te trekken, maar meer bescheiden, gericht op een kleiner speelveld.

Het programma
Het programma bevat een drietal onderdelen van de geplande grote editie. Het zijn groepen die hun sporen hebben verdiend en vanaf de eerste inzet een fantastisch optreden neer kunnen zetten. Vrijdag 11 september treden op: Natural Blend Quartet en het Zapp 4 kwartet. Zaterdag 12 september is het de beurt aan: de Balcony Players met  Gipsy/Balkan,  de Lilian Vieira Band met Braziliaanse muziek, een singer- songwriter, het Kuzko duo.  Arthur Flink met gast sluit de avond af.