De NAS toneelgroep speelde drie dagen Romeo & Claudia onder regie van Wendy Hoogendijk in een uitverkochte zaal in Studio de Bakkerij. Het stuk... Romeo en Claudia door NAS

De NAS toneelgroep speelde drie dagen Romeo & Claudia onder regie van Wendy Hoogendijk in een uitverkochte zaal in Studio de Bakkerij. Het stuk volgt de verhaallijn van Shakespeare’s Romeo en Julia maar de spelers blijven zichzelf en doorspekken de romance met hun eigen levensverhalen. De kakmadammen brengen de rijkere klasse perfect in beeld met Gucci tasjes Cava bubbels, latte macchiato en appelgebak van golden delicious met een toetje links gedraaide slagroom.

Claudia wordt verliefd op de Kaapverdische Romeo, als straatmuzikant een onmogelijke liefde. De patriarchale vader heeft echter al een huwelijk geregeld met een bemiddelde tandarts op de Heemraadssingel. De verliefde Claudia krijgt geen poot aan de grond, tot de dominee bemiddelt en de vader chanteert met zijn witwaspraktijken en huisjesmelkerij.

   

Claudia drinkt het drankje dat haar schijndood maakt. De spelers verzetten zich tegen het melodramatisch einde en brouwen er een eigen slot aan. Met een bekeerde vader (als buikspreken in conclaaf met een vogelbekdier dat zijn geweten moet symboliseren) die zijn huizen gaat opknappen en zijn personeel opslag geeft.

Natuurlijk komt er een trouwerij en een regelrechte rapper. Het publiek gaf een staande ovatie. De regisseur heeft het vertrouwen gewonnen van de spelers. Zij heeft sinds oktober met de spelers van Nas gerepeteerd in samenwerking met Eva Kruijs die de persoonlijke verhalen van alle spelers optekende in het programmaboekje geïllustreerd met portretten door Johannes Odé.

De eigenwijze interpretatie door de spelers was het allermooiste. Een pluim voor de regisseur Wendy en de schrijfster Eva. Ze werden door de spelers ’liefdevol’ genoemd.