In de Zaagmolenstraat 121 heeft kunstenaar Marion van der Schelde haar atelier naast haar woning. Voor haar werk het atelier uit gaat houdt ze... Spelen met materialen en dans

In de Zaagmolenstraat 121 heeft kunstenaar Marion van der Schelde haar atelier naast haar woning. Voor haar werk het atelier uit gaat houdt ze Open Atelier waar buurtbewoners welkom zijn. We nemen een kijkje.

Wie is Marion van de Schelde en wat voor werk maakt ze? Vanaf haar 1e stond Marion van der Schelde elke zomer in de Dordogne te spelen met water en kiezels. Vanaf haar 4e jaar zat ze op ballet. De keuze tussen professioneel dansen of de kunst werd de academie. Zij studeert af met autonoom ruimtelijk werk: dansers van pure materialen, hout, ijzer, een stuk van een fietsframe door de ruimte.

Door het leven ´reizend´ stopt zij regelmatig om iets op te rapen. Marion: ‘Het zijn altijd aardse materialen waar ik ´op val´. In het bos stronken kronkelend hout, op een verlaten terrein een stuk metaal met prachtige roest kleuren, op straat een oud stuk plavuis. Dat pakt me meteen, het is zoiets als verliefd worden. En net zoals elk ander ontmoeten, heeft ook dit materiaal al een verleden in zich. Dat boeit mij.

Bij de start van een nieuw beeld is één stuk materiaal mijn uitgangspunt. Een kleine steen, een grote stronk hout . Daar ga ik mee spelen. Ik loop door mijn atelier en zoek naar een contrast in materiaal dat bij mijn 1e stuk past. Ik leg de delen los op de vloer. Ik hang ze in kettingen aan het plafond. Ik maak een geheel zonder dat alles al écht vast zit.

Met metalen knijpers en ijzerdraad .Wanner ik denk dat dat het is, ga ik alles echt aan elkaar zetten. Lassen, wikkelen, pen- gat- verbinding, bouten/ moeren, altijd vraagt het te worden beeld weer nieuwe oplossingen. Met spelen bedoel ik doen. Verbinden. Geen bedacht plan, zuiver intuïtie. En zo ontstaat altijd groot of klein, voor binnen of buiten, hangend of staand, met kaars-neon of elektrisch licht altijd weer een echte Marion.

Marion heeft naast haar altijd gekozen voor een baan in de maatschappij. Zo geeft zij al jaren les op een vmbo.

En workshops, op aanvraag, aan alle leeftijden. Op locatie of vanuit haar atelier. De wisselwerking met materialen en mensen is haar ding.  marionvanderschelde@gmail.com