Het Feestival op het Noordplein start onder een druilerige regen, die het zowat de hele dag volhoudt. Mijn Franse buurvrouw bewondert die Hollanders die... Feestival, geen regen kan ons deren

Het Feestival op het Noordplein start onder een druilerige regen, die het zowat de hele dag volhoudt. Mijn Franse buurvrouw bewondert die Hollanders die toch massaal komen opdraven. Buurtjongens Mohamed en Aziz beleven de dag van hun leven als ze mee mogen spelen op de djembe samen met de bariton sax.

Bij de Kleurbende maken kinderen een reuze schilderij vol vliegtuigen. ‘Op reis’ is dan ook het thema van Feestival. De meest extravagante speeltjes worden in elkaar geknutseld, aliens van het vreemdste soort. Ze komen te hangen in een draaimolen. Ook kleipoppetjes worden gemaakt.

Ze doen het Bart Smit speelgoed verbleken. De fantasie slaat op hol. De TOS mensen serveren eigen gemaakte pannenkoeken. In de stampvolle circustent wordt de Kaapverdiaanse Mazurka gedanst. Het Danskantoor zorgt voor een wervelende show en brengt veel aanhangers en supporters mee.

Studio de Bakkerij organiseert Kinderklets. Twee kinderen praten over hun vierjarig verblijf in Zuid Afrika. Het gaat over apen die de voorraad opeten en poepen op de tafel. Over slangen en spinnenbeten. Over een safari in Namibië tussen echte leeuwen, olifanten en giraffen. Als volwassenen er tussendoor praten krijgen ze een drollen hoed opgezet.

  

Een echte stewardess vertelt over haar job. Je hoeft niet mooi te zijn, maar een glimlach op het gezicht doet wonderen. De stewardess is er vooral voor je veiligheid. ‘Hoe hoog vliegt een vliegtuig en hoe hard?’ vragen de kinderen. ’11 kilometer hoog en met een snelheid van 900 kilometer per uur. Dan ben je in drie uur in Casablanca.’ SOL heeft tips over voeding.

Je leert ook waar verschillende landen liggen en wat ze er eten aan verantwoord spul. We gaan ook op de gezonde toer. Je kan je laten nakijken. De helft van Nederland is te dik. Alles hoor je over tandplak, bloeddruk, taille en vetpercentage. Bij de BSW kan je kleuren en mikado spelen.

We maken herfst collages met was als plakmiddel. Zien in Noord maakt een filmpje van je. Het Centrum Jeugd en Gezin presenteert onder andere de schijf van vijf. Het Klooster komt met gratis boeken. Het Schoolmaatschappelijk Werk laat je een quiz invullen. Ook ‘Lezen en Schrijven ’voor laaggeletterden is aanwezig. Ze maken lesmateriaal en promoten voorlezen. Het belangrijkste is dat ouders praten met hun kinderen, al is het in de eigen taal. Zo krijgt het kind een kapstok voor woorden en begrippen.

  

Animatie
Clown Ruud ontpopt zich als de wereldwachter. Hij past allerlei lapmiddelen toe om de boel enigszins te redden. Van deodorant tot de waterspuit. Als hij in slaap valt, stort de wereldbol in elkaar. Het is aan de kinderen om hem weer op te pompen. Paul Cherryseed met Braziliaanse en accordeon ondersteuning zorgt voor aangenaam entertainment.

Een schitterende Surinaamse band speelt regelrechte New Orleans. Ze treffen je in je hart. De grote bombardon maakt indruk. Fo en Mourad van Fo Music veroorzaken een bestorming in de tent. Ze weten de kinderen dol enthousiast te maken. Iedereen zingt mee en danst. Een prachtige circusact volgt met koffers, een beertje en een behendige artiest.

Hij speelt diverse personages: de cowboy met een koffer als paard, de Hells Angel, de soldaat, de bangerd, de koning. Alles resulteert in een piramide van koffers waarop hij de handstand doet. Een heerlijk nummer. Martial Arts presenteren stijlvol taekwondo. Kinderen stappen van de tribunes en doen gemotiveerd mee. Er zit pit in de groepsleden.

We krijgen capoeira te zien en zelfs capoeira met een zwaaiende fiets. De echte baron van Munchausen verschijnt op het feest. Zijn personeel met bolhoeden rolt de loper uit en dekt de tafel. De baron is niet thuis, lekker relaxt. Onverwachts verschijnt hij toch, hij duikt op uit een rokende kist.

Hij hangt aan een soort lier als een pop. De pop gaat echter leven. Hij stapt op een houten paard, schermt, schiet en stroopt de varkens. Het is een unieke performance die veel applaus krijgt en verdient. Ondertussen varen de sloepen over de Rotte en worden er kilo’s plastic uitgevist door milieubewuste kinderen.

  

Een zondagse jurk
De zondag was bijzonder feestelijk en gaf mede een gezicht aan het Lumumba Festival. Hij startte met een geweldige brunch. De tent zat stampvol. De brunch bestond uit kippensoep, diverse belegde broodjes, salades, cakes, fruit en chocolades. De sfeer werd bepaald door een romantisch ensemble.

We zien veel Jan van der Ploeg mensen en veel koppels met kleintjes die al vroeg uit de veren zijn. De brunch was van de hand van de talentrijke Bernadette geassisteerd door buurtbewoonsters Esther en Lillian. Ze zorgden voor een Surinaamse brunch. De brunch wordt gevolgd door folkloristische dansen uit Centraal en Oost Servië.

We zijn jaloers op hun klederdracht. Het Danskantoor uit het Vijverhofstraat zorgt voor een inspirerende workshop. Dan gaan we weer naar de circustent waar SommerHus uit het Oude Noorden, een singer songwriter in company met een klassiek gevormde contrabassist van de partij is.

Ze zingen liefdesliedjes en zelfs een Beatle song. Herinner je ze nog ‘Happy Together’ ? Er komt een wervelwind aan acrobaten. Ze haken in elkaar als een bloemkool en draaien rond als een bal. De partner gaat in handenstand de hoogte in.

Met één hand wordt zij gestut. Vervolgens gaan ze drie op elkaar. Een ongelooflijke lenigheid verrast ons.

 

Latino en Samba
Op het buitenpodium maakt New Jam uit Crooswijk met Latin en Pop er een feestje van. De dansvloer is nokvol. New Jam wordt naadloos opgevolgd door een workshop Samba, waarbij vooral de kids ons verbazen. Samba, het gaat met stapjes, halve hartjes, handen zwaaien, ver kijken, armen omhoog, klappen en shaken. In de circustent komt Ronda de Samba. Rond een grote tafel zit een heerlijke band met trommels, gitaren en djembés. Bovenal prijkt aan de kop een zangeres met een stemgeluid waar je u tegen zegt. Rond de tafel wordt met verve Samba gedanst.

Afrika als topper
Boka De Banjul is de hekkensluiter van het festival. De band uit Gambia brengt Afrika op het podium en een uitzinnig publiek op de dansvloer. Zelfs de regen kan de enthousiastelingen niet van de vloer krijgen. Natuurlijk komen er de nodige toegiften. Het publiek vindt nog de Kaapverdiaanse keuken om het festival culinair af te sluiten.

Een uitgebreide reportage kan je vinden op noord010inbeeld