Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld Met een stampvol Noordplein kan Feestival terecht een succes genoemd worden. Wat bovenal  opviel was de... Feestival rond Vriendschap

Een uitgebreide reportage kan je vinden op Noord010inbeeld

Met een stampvol Noordplein kan Feestival terecht een succes genoemd worden. Wat bovenal  opviel was de deelname van alle bevolkingsgroepen uit Noord. Het was een echt multicultureel feest. De sfeer was ontspannen en super gezellig. Thema van Feestival was vriendschap. Al bij de ingang bots je op het Postkantoor van waaruit je kaarten kunt sturen naar bijvoorbeeld je oudere buurvrouw. In de grote tent van het Kinderparadijs nestelde zich de  ‘Vonk Van Noord’. Volwassenen en kinderen gaan er sparren en maken een gezamenlijke tekening of voeren een stukje theater op. Convoi Exceptional beet de spits af met de band en djembes waarop de kinderen echt konden meespelen. Een grote stellage bood plek aan de ‘Vriendelijke Stad’. Er werd duchtig gebouwd en fors geschilderd.

Wat verderop maken kinderen een reis rond de wereld in tachtig dagen. Geïntroduceerd door ‘Echt Helden’. De kinderen kruipen in de huid van Passepartout. Ze pakken de rugzak in: tandenborstel, pyjama, handdoek en instrumenten. Problemen krijgen ze in Egypte en hoe geraken ze zonder vliegtuig in Japan? Aan grote tafels kan je robots maken. Uit grote bakken kan je materialen verzamelen voor je technisch hoogstandje. We worden verrast door acrobatiek en jongleurs. De ballonnen- knakker brabbelt een onverstaanbaar taaltje. Al zijn ballonnen geven de geest, tot hij er één doorboort met een priem en deze gewoon heel blijft. Dit is niet de enige performance door clown Ruud. Wat later verschijnt hij als boer op een koe. Het beest beweegt zich voort met de benen van het dier. Als later de groepsfoto genomen woord is de menselijke koe natuurlijk het middelpunt.

    

Tent vol dansers en acrobaten
Ondertussen loopt de tent vol. Een stuk acrobatiek van Milan tovert een vliegende vogel die al jonglerend eieren legt, waarmee reuze omeletten gemaakt worden. De omeletten draaien op de voeten van de acrobaat. Het Danskantoor is de grote verrassing. De tent is te klein. Tienermeiden dansen op R&B nummers. Het is één en al vrolijkheid. Ze presteren zowel als groep als individueel. De diverse klassen tonen hun kunnen. Enthousiaste ouders applaudisseren. Er wordt getrommeld op plastic emmers in verschillende ritmes. Voor het schminkkraam staat een hele file. Bij opvoedwinkel Twinkeltje leer je gezond eten en drinken en samen bewegen. Rots En Water van CVD geeft weerbaarheidstraining voor kinderen. Ze leren opkomen voor zichzelf en grenzen stellen. Bij het zwerfboeken kraam waar de Banier achter staat zien we veel Pinkeltjes.

Centraal staat het ‘Fit festival’ met een kleurrijk geraamte als eye catcher. Je kan alles laten checken, je knijpkracht, je bloeddruk, je cholesterol, je gewicht en je taal.  Natuurlijk werd je redacteur getest en alles bleek te kloppen. Initiator van deze tent waren de gemeentelijke gezondheids voorlichters. Ze geven trainingen op scholen, bij psychiatrische inrichtingen, bij verenigingen. Als we ons rondje maken stoten op gezonde smoothies van druiven, peren, appels en bananen. Een kraam staat vol bordjes met verschillende hoeveelheden suikerklontjes. In ZonNatura blijkt het meeste suiker te zitten, 6 gram per glas. Ook nutella en appelmoes scoren hoog in tegenstelling tot de banaan. Soraya steelt de show met buikdansles en schitterende kleurrijke doeken. De Bollywood dans sluit hierbij aan.

Swing Brazil geeft een verpletterend dansnummer. Een natuurwerkdag is aantrekkelijk. Je kan je kampvuur maken en lekkere kruidenthee brouwen. SOL laat een zee van schilderijtjes zien rond vriendschap vervaardigt met kinderen van de scholen Klimop en Prinses Juliana. Nieuwe werkstukjes worden gemaakt, opvallend: ‘wanneer ik jou zie, zie ik mezelf duizend maal in jouw spiegelende ogen.’ Diabolo’s vliegen de lucht in, Capoeira dansers en breakdancers slepen de enthousiaste kinderen mee. Pierre van Duijl trio en singer  songwriter charmeren het publiek.

    

Lumumba Festival opent een andere wereld
Als de traditionele bingo achter de rug is, barst het Lumumba Festival los met de Brusselse band uit Congo. Kinshasa, de fameuze Staf Des Leaders. De muzikanten zijn professionals die allen in grote bands spelen. Ze gaven een staaltje muzikaal talent ten beste. Op de melodieuze Soukous werd volop gedanst door een zeer gevarieerd publiek, oud en jong, Congolezen, Kaapverdianen en Dominicanen, Surinamers , Brazilianen, Jeugdige Hollanders en Krassen senioren. De ritmes waren zeer gevarieerd.

De lead zanger wist te ontroeren. Bewoners klommen het podium op en dansten mee in de rij. Op het plein heerst een zinderende sfeer. Aan de tafels worden de Congolezen hapjes geproefd, klaargemaakt op houtskool door de mamas, rund en kip met de traditionele Chikwange ( maniok) en scherpe pilipili. Het is een warme, zwoele avond die me doet denken aan de optredens op de heuvels rond Kinshasa. Staf der Leader slaagt erin je naar een ander wereld te trekken.

    

Een wonderlijke knikkerbaan
Twee dagen lang duurt het feest op het Noordplein. Zondag wordt er voor zeventig buurtbewoners een brunch georganiseerd. Het zijn heerlijke broodjes met tonijn, mozzarella en vega. Een dreamteam gaat aan het serveren. De contacten aan de tafels zijn hartverwarmend. Om 14:00 uur is alles weer spic en span voor de yoga op matjes van het Danskantoor. Lekker ontspannen! Quartito Azul leert het publiek tango. Oud en jong komt schoorvoetend op de dansmat, het lukt wel een beetje. Waarom gaan we niet op les?

    

In de circustent komt een diabolo kunstenaar. Als een hond komt hij met de diabolo’s tussen tenen en vingers. De diabolo’s zijn zijn kinderen. Ze gaan tussen de armen, in de nek. De performance lijkt wel op een formule 1. Drie diabolo’s gaan meters de lucht in. Een diabolo gaat uit elkaar en weer in elkaar. De lenigheid is indrukwekkend. Op het plein staat een wonderlijke , grote knikkerbaan die de kinderen alsmaar verlengen met kartonnen kokers en Duc tape. Het is een publiekstrekker voor de gezinnen. Een complete verrassing zijn de Lindy Hoppers met swingende muziek à la Billy Holiday. In een workshop krijgt het publiek de nodige tips . Daarna loopt de parketvloer in de tent vol gelukkige jonge mensen.

    

Het hoogtepunt van de avond is het optreden van de Afrikaanse Nederlandse band Papa Goni geïntroduceerd door het Lumumba Festival. Ze spelen West Afrikaanse muziek met enkele grootheden uit Mali. De Goni is een typisch Malinees instrument dat een centrale rol speelt bij de band. Het hele plein danst op het enerverende ritme. Ook na het slot volgen nog enkele extra nummers. De opbouw is mooi, een gevoelige intro en dan een spetterend ritme. Wat een feest!

Een uitgebreide reportage vindt je op noord010inbeeld