Tijdens het Waterweekend ontpopte de Crooswijkse Bocht zich tot een echte oase aan de rivier waaraan Rotterdam zijn oorsprong dankt. Het doorgaans saaie grasveld... Ook dit is de Rotte

Tijdens het Waterweekend ontpopte de Crooswijkse Bocht zich tot een echte oase aan de rivier waaraan Rotterdam zijn oorsprong dankt. Het doorgaans saaie grasveld is herschapen in een evenemententerrein. Op een hoge klimwand klautert de Crooswijkse jeugd als ervaren bergbeklimmers. Om de wand te bereiken dienen behoorlijk wat hindernissen genomen te worden. Houten versperringen en ronde evenwichtsbalken. Op het water drijven doorzichtige reuzenballonnen waarin spartelende kinderen een enorme lol beleven. Ze kruipen op handen en voeten waarbij ze de ballon vooruit duwen.

   

Eyecatcher zijn de lange Chinese drakenboten van de Dutch Dragons met gouden en veelkleurige koppen en ranke lijven. Over de honderd enthousiastelingen uit Crooswijk, het Oude Noorden en ver daarbuiten zijn toegestroomd om deel te nemen aan de monsterrace op de Rotte. Sommigen hebben aan teambuilding gewerkt blijkens dezelfde T-shirts die ze dragen. Aangespoord door de trommelaar die het ritme aangeeft voor het insteken van de roeispanen strijden ze om de eerste plaats op een parcours van 180 meter. Overal zie je buurtbewoners met T-shirts Crème de la Crooswijk. Hoe trotser kan je het hebben. Stadsontwikkeling is ook aanwezig: In een tent met plattegronden en foto’s kan je je ideeën kwijt met betrekking tot inrichting van de Crooswijkse Bocht.

De verlangens zijn helder: Kan het niet wat wilder? Houten speeltuigen voor de kinderen. Een vissteiger met een zwemtrapje. Snelheidsdrempels tegen de autofielen. De Croosboot moet terug. Twee tekenaars beelden in opdracht van Woonstad Rotterdam de ideeën uit in een kleurrijke prent van 1 bij 2 meter. Veel aandacht is er voor de bijenkorf, waar je kan zien hoe bijen een woningraad vullen. Kinderen krijgen schepnetten waarmee ze visjes, watervlooien en ander beestjes uit het water halen en vervolgens van dichtbij bekijken in een aquarium. Speciaal voor kinderen is er door Ook dit is de Rotte een Rottemeren paspoort ontwikkeld waarmee je op ontdekkingsreis kan gaan op en aan de Rotte.

   

Langs de oever zien we een groot terras met strandstoelen geflankeerd door een dj met stevige dansers. Iedereen die maar wil mag gaan varen in kano’s en kajaks. Wel eerst een zwemvest aan. Voor velen is dit de eerste keer dat ze op de Rotte varen. We nemen een boot in de vorm van een vlot die luistert naar de naam Rio Molino. Naast ons een paar families. De kleine eet een soort koekjes, ‘langoortjes: de enige verdwijntruc die altijd werkt’. We botsen bijna op een prachtige restaurantboot vol knallende champagnekurken. Tal van kano’s met buurtbewoners, motorboten, jachten met namen als Charlie, Allure en Nelis, passeren ons.

Het zijn er wel honderd. We varen langs Rebelz aan de Rotte, een restaurant van ex-gedetineerden, ze hebben wat goed te maken. We koersen richting Bergse Plas. Eén van de kinderen neemt succesvol het stuur over. Een klein bruggetje wordt met zelfbediening opgehaald.

Wil je meer weten wat er op en aan de Rotte wordt georganiseerd: www.ookditsiderotte.nl Het waterfestival is mede georganiseerd door Plezierrivier de Rotte. https://derotte.nl/

Een uitgebreid beeldverslag is te vinden op noord010inbeeld