Het Oude Noorden stond onlangs weer in het teken van de dialoog. In huis van de Wijk Mozaïek gingen meer dan 40 buurtbewoners van... Dialoog in Oude Noorden

Het Oude Noorden stond onlangs weer in het teken van de dialoog. In huis van de Wijk Mozaïek gingen meer dan 40 buurtbewoners van verschillende culturele achtergronden aan vier dialoogtafels met elkaar in gesprek over onderwerpen waar zij allemaal mee te maken hadden zoals ‘gelijke behandeling’, ‘het bestrijden van discriminatie’ en ‘Basis op orde’. Er was een bijzondere uitwisseling tussen Nederlanders, Syrische vluchtelingen, Afrikanen en Turkse en Marokkaanse Nederlanders.

Ze wisselden ervaringen uit over gebruiken en waarden binnen de Nederlandse cultuur en binnen hun eigen cultuur. Deelnemers vonden dit heel interessant en leerzaam en gaven terug dat ze op deze avond veel informatie hebben gekregen, informatie waar tijdens de inburgeringslessen weinig aandacht voor is. Vooral de uitwisseling van ervaringen waar andere mensen van een andere culturele achtergrond tegenaan lopen bij integratie in de Nederlandse samenleving, en de tips en adviezen hoe zij dingen hebben aangepakt, werden erg gewaardeerd. De sfeer was erg goed en gezellig.

Mensen waren oprecht geïnteresseerd in elkaar. Voor en na de gesprekken werd het programma aangevuld met muziek en lekkere hapjes.  Sommige deelnemers hebben voor eerst meegedaan met een dialoogbijeenkomst. Ze vonden dit zo leuk en leerzaam, dat zij aangeven wel vaker aan zo’n soort bijeenkomst te willen deelnemen. Door middel van dialoog ga je op gelijkwaardige manier in gesprek en zo leer je van elkaars cultuur. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst!

Sefa Akbulut van Stichting Mara
De dialoogtafels zijn onderdeel van de ‘Rotterdamse integratietour’, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, en werden georganiseerd door Stichting Mara in samenwerking met Stichting Misa, Stichting Pioniers, DOCK en SOL.