Sawitri in de mozaïek keuken ziet er professioneel uit met haar mooi plastic kapje. Ze heeft het drukker dan ooit. Van één maaltijd per... Sawitri en A-team

Sawitri in de mozaïek keuken ziet er professioneel uit met haar mooi plastic kapje. Ze heeft het drukker dan ooit. Van één maaltijd per week voor 45 personen is ze in deze coronatijd overgegaan tot driemaal koken. Gelukkig heeft ze met Imane en Sead een A-team. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. De kook dagen zijn maandag, donderdag en zaterdag, maar daar blijft het niet bij.

Er moeten boodschappen gedaan worden en er komt best een hele administratie bij van reserveren tot verslaglegging, van inpakken en sorteren. Kortom, het is zes dagen aanpoten. Sawitri en haar team zijn trots op hun multiculturele keuken. ‘De keuken van A tot Z’, noemt Sawitri ze. Laten we even enkele menu’s doorlopen: Marokkaanse rijst met kalfsvlees en pruimen (recept Imane), Goulash met rijst (specialiteit Sead), fried rijst met saté, pindasaus en kroepoek (Sawitri), hachee met puree.
Dit is maar een mini impressie van de bijzonder gevarieerde plats. ‘Elke week komen er wel twee eters bij’, vertelt Sawitri. De nood is hoog, vooral bij senioren.

Mensen staan in de rij te wachten
De klaargemaakte maaltijden gaan in piepschuim bakjes en vervolgens in papieren zakken op naam. Per straat worden ze geordend voor de bezorgers. Hoe lang gaat het nog duren voor restaurant Mozaïek opent in de 1,5-meter maatschappij? Sawitri: ‘dat is koffiedik kijken’. Het team is druk bezig met kokkerellen. Imane maakt een groenteschotel en Sawitri wil er wat peentjes bij voor de kleur. Het team maakt allerlei variaties met kip kerrie, bami en pasta.

Het kookproject is een door de wijkraad gehonoreerd bewonersinitiatief. De reacties zijn meer dan positief, mensen staan al in de rij te wachten. Hoe lekker kan het zijn!