Toys 4 All is een initiatief van de stichting ‘Stem zonder gezicht’. Deze stichting vindt dat de wereld er heel anders uit zou zien... Toys 4 All

Toys 4 All is een initiatief van de stichting ‘Stem zonder gezicht’. Deze stichting vindt dat de wereld er heel anders uit zou zien als we alles delen producten, tijd , expertise en ook speelgoed. Zo is het idee ontstaan van Toys 4 All. Bij deze Aktie is samengewerkt met de organisaties Blij Gezicht en ‘We Care and Share’. Aanleiding van deze Aktie waren de vijf pallets speelgoed die ze kregen van de Voedselbank. De pallets kwamen van de Goedzak Aktie van Albert Hein. Toen trekker Vanessa Umboh contact opnam met Albert Hein, ging deze ronselen bij andere vestigingen en groeide het aantal pallets uit tot twintig.

Het speelgoedparadijs
Toys 4 All kreeg als bewonersinitiatief van Huis van de Wijk het Klooster de hele Kapelzaal om een reusachtige speelgoedwinkel op te bouwen. Tientallen reuze kasten van vier etages vulden de ruimte als een grote Sinterklaaswinkel. Voor Toys 4 All dat werkt met tientallen vrijwilligers is geen enkele cent uitgegeven. Als je samenwerkt en alles deelt krijg je een heel andere realiteit. Hele klassen van de basisscholen uit het Oude Noorden komen binnen in die wonderlijke surprise winkel. De kasten staan propvol. Alles is gesorteerd volgens leeftijd en sexe. We zien knuffels en poppenhuizen, barbies, auto’s, soldaatjes, stripboeken en een hele puzzel afdeling met Memory en het Elfsteden Spel, met Bibber Pinguïn, Electro, Dokter Egel en Meester Kees. Op tafels liggen een houten spoorbaan met locomotief en wagons, Ring werpen, kamelen en beren, teveel om op te noemen.

Het gaat om duizenden stuks speelgoed. Opvallend is dat het vaak nog gloednieuw is. We maken een aantal kleuterklassen mee. Een zestal juffen begeleiden de kinderen bij het uitkiezen. Je kan één groot stuk speelgoed kiezen of drie kleintjes. Een meisje kiest een pop met mooi haar, een andere een feestjurk. Populair is de Kitty verzameling. Bij de jongens zijn brandweerwagens, tractoren en graafmachines populair. De kinderen hebben een eigen smaak en laten zich niets aanpraten. Een enkeling weet gewoon niet te kiezen. Ook de school neemt boekjes en strips mee voor in de klas. Lezen en spelen zijn van groot belang voor de kinderen. Voor de zieke leerlingen wordt natuurlijk wat meegenomen. Toys 4 All is een voorbeeld van care & share en een pleidooi voor duurzaamheid en hergebruik. Tientallen vrijwilligers zorgden voor vervoer, sjouwwerk en opbouwen van de winkel, voor hen een pluim!