Karen de Man is bewoonster van het project NoordBest, het nieuwbouw blok tussen de Raephorststraat en Bloklandstraat. ‘Op initiatief van Gyzlene Kramer-Zeroual zijn we... Buurtteam Nieuw Noord timmert aan de weg

Karen de Man is bewoonster van het project NoordBest, het nieuwbouw blok tussen de Raephorststraat en Bloklandstraat. ‘Op initiatief van Gyzlene Kramer-Zeroual zijn we met een klein groepje begonnen om van de buurt iets moois te maken. We wilden het niet beperken tot NoordBest, het ging om het hele buurtje.’ Al snel werd gesproken van buurtteam Nieuw Noord. De eerste contacten tussen het oorspronkelijke team werden gelegd in het najaar van 2018.

Ze wilden inzetten op een leuk buurtfeest. Via de buurtapp NoordBest werd een oproep gedaan om vrijwilligers te werven voor wijkactiviteiten. Het buurtfeest in september 2019 was een groot succes, een echte ontmoeting van oude en nieuwe bewoners. Het leverde een harde kern op van 10 bewoners: Gyzlene, Johannes, Dian, Jesse, Joost, Maitany, Mehmet, Rabia, Yvonne en Karen.

Het team was druk in de weer met flyers en posters hangen in de flats. Altijd ook even aanbellen en een praatje maken, daar ging het om. 2019 was een vruchtbaar jaar: het buurtfeest annex barbecue, de kerstboomactie en de versiering door de kinderen, de veegactie rond nieuwjaar met een borrel.

Stoepkrijt, Ramadan en oranje tulpen
Dit jaar wilden ze iets doen rond de corona perikelen om toch enige kleur en vrolijkheid te scheppen. De stoepkrijtactie van de kinderen bracht een kleurrijk tapijt in de straten, vrolijk als je buiten kwam. Aan de jonge kunstenaars werden drie prijzen uitgereikt: spellen en boeken. Alle bewoners kregen het bericht: Wil je gebeld worden voor een praatje? Heb je boodschappen nodig?

Moet er voor je gekookt worden? We zetten een Ramadan actie op met knutselpakketten van SCRAP waarmee de kinderen het raam konden versieren met een leuke beloning. Ook van Koningsdag wist het buurtteam wat te maken. Kinderen raceten met versierde fietsen om het blok en brachten buurtbewoners oranje tulpen. Even aanbellen en dan een paar stapjes achteruit doen.

Er wordt schoorvoetend open gedaan. ‘Een gezellige koningsdag buurvrouw!’ Een glimlach komt op de lippen. ‘We genieten er zelf van!’ ‘Wist je dat in onze straten eigen Nieuw Noord lintjes werden uitgereikt? Natuurlijk aan Gyzlene,de initiatiefneemster, maar ook aan Osama, de buurman die voor iedereen klaarstaat als er hulp nodig is.

Wat is het geheim van buurtteam Nieuw Noord? ‘Als oude en nieuwe bewoners hebben we elkaar gevonden. Wij als nieuwkomers hebben echt gekozen voor nieuwbouw in een oude stadswijk. Dat voelen de bewoners. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat we samen kunnen optrekken.’

Er is nauw contact in de buurt. Nieuw Noord doet zijn boodschappen voor de activiteiten bij de lokale middenstand, die ons ook regelmatig ondersteunen met gratis lekkers of producten met korting. En in deze woelige tijden kopen de bewoners ook veel bij de versleverancier Güven in de 1e Pijnackerstraat, die nu niet kan leveren aan de horeca en halen we af bij lokale restaurants, zoals Koen, de IJsmaker, WES, ’t Trefpunt, Allegaartje, Harran, enz.

De dromen
‘We hebben ons hard gemaakt voor tal van nieuwe geveltuinen en maken een onderhoudsplan voor de straten.’ In 2020 wordt ingezet op een buurtfeest met een speurtocht en een verlate kleedjesmarkt, als dat weer kan na alle corona maatregelen. Karen droomt even weg. Het is wel heel speciaal zo een ophok periode. Ze is druk in de weer met digitale programma’s. Karen werkt bij Nuffic, een organisatie die zich inzet voor internationalisering van het onderwijs.

Dit gebeurt ook via (digitale) uitwisselingsprogramma’s van basisonderwijs tot universiteit. Nu werkt ze thuis aan digitale bijeenkomsten met internationale alumni en digitale kookworkshops voor de personeelsvereniging.

De ingrediënten worden thuis geleverd en mensen kunnen dan aan de slag via de digitale instructie van een echte chef. Het wordt een echte proeverij. En er is ook een digitale pubkwis!