Het historische pand de Teil aan de Teilingerstraat wordt al 25 jaar beheerd door de bewoners zelf. Ze deden niet alleen dagelijks onderhoud, maar... De Teil blijft onder bewonersbeheer

Het historische pand de Teil aan de Teilingerstraat wordt al 25 jaar beheerd door de bewoners zelf. Ze deden niet alleen dagelijks onderhoud, maar gingen zelfs over tot funderingsherstel. De woningen waren bezit van de gemeente Rotterdam en vielen onder de dienst Stadsontwikkeling. Ze belandden uiteindelijk op het verkooplijstje.

Hiermee kwam niet alleen het zelfbeheer concept,wat werd gehonoreerd door voormalig wethouder Pim Vermeulen, in gevaar maar ook het sociale woningbouw karakter.

Actie
De bewoners lieten dit niet over hun kant gaan. Ze stuurden een brandbrief naar het College, verspreidden de brief in de wijk en benaderen ook de wijkraad Agniesebuurt voor steun.

De wijkraad adviseert negatief over de verkoop en wilde het behoud van het zelfbeheer.

Ook de gemeenteraadsleden werden benaderd en ook hier werd positief gereageerd.

Toch liep het niet over rozen. Flinke ruzies kwamen er met de verkoopafdeling. De zaak werd zelfs voor de rechter uitgevochten. Het werd zo heftig dat ambtenaar Marjolein van Doorn door wethouder Kurvers werd aangesteld als bemiddelaar richting bewoners. Rond het Zuidplein had Marjolein al meer met dit bijltje gehakt.

Zij wist de bewonersbelangen te brengen richting Maarten van de verkoopafdeling. Ondertussen had de wijkraad nog steeds geen antwoord gekregen op haar ongevraagd advies van nota bene april 2018.

De harmonie
De taak van de bemiddelaar was duidelijk. Het complex moest verkocht worden en dit diende te gebeuren in harmonie met de bewoners. De oplossing werd gevonden bij de stichting Vrouwe Groeneveld, de stichting voor Behoud van Rotterdams erfgoed. Een stichting van regenten die zich opwerpen als beschermers van het Rotterdams Historisch Erfgoed en ook het Hofje Zorg en Liefde in de Vijverhofstraat in eigendom hebben. De stichting wordt eigenaar en bewoners houden hun zelfbeheer.

Beide partijen zijn tevreden. Marie- Annette van Grunsven, bewoonster van het eerste uur, is enthousiast. De bewoners krijgen een contract voor 30 jaar wat daarna zelfs kan verlengd worden. De stichting spreekt van uniek zelfbeheer. Volgens Marie- Annette zijn er harde woorden gevallen maar is er een prima resultaat behaald. Ze wijst op de brede steun die ze kregen vanuit de wijk maar ook vanuit de gemeenteraad die hen breed steunde.

‘De trein leek soms uit de rails te lopen.’ Marie-Annette vertelt enthousiast hoe de ene buurman zijn trap gaat schuren en de ander zijn hoog plafond gaat stukken.

‘Toch is het belangrijkste dat sociale woningbouw wordt behouden en het complex geen voorwerp van speculatie is geworden.

’ Wim Noordegraaf bewogen bewoner Teilingerstraat: ‘De gemeente wil onze panden niet. Ze willen ze verkopen.

Als het aan hen ligt verkopen ze zelfs het stadhuis. Woningen moeten van iemand zijn, we leven in een kapitalistische maatschappij.

We zijn dolblij dat we een vriendelijke belegger hebben gevonden. We zijn in elk geval voor 30 jaar uit de wind. Dan ben ik 98 jaar!’ Marie- Annette bewoner, actievoerder: ‘de regenten bestaan al 210 jaar, het zijn geen speculanten. We streven ernaar om rijksmonument te worden. We zijn het laatste stukje bij de brandgrens dat origineel is gebleven op enkele plastic kozijnen na die eruit gaan. Vijf jaar geleden hebben we de eerste fase funderingsherstel afgerond.

Nu pakken we de tweede fase aan. Zo kunnen de woningen de volgende 100 jaar mee. Wist je dat we na ons contract van 30 jaar verlenging kunnen vragen? Fantastisch!’

Een voorbeeld
Wijkraadslid Marvin Biljoen vraagt zich of ook nog andere complexen in de Agniesebuurt verkocht worden. Marjolein van Doorn en verkoper Maarten wijzen op de Burgemeester Roosstraat, waar binnenkort de onderhandelingen starten.

Theo Coskun wees er in de wijkraadvergadering op dat de bewoners van de Teil zeer betrokken Agnieseburen zijn die 25 jaar een goed beheer hebben gevoerd. Ze zijn een rolmodel voor de andere bewoners.

Veel van hen engageerden zich in wijknieuws, wijkactie, straatfeesten en opknappen van de woonomgeving.