Veel bewoners in het Jan van der Ploeghuis blijven angstvallig binnen. Het is stil in huis, in die anders levendige bijenkorf. De tafels en... Jan van der Ploeg verwarmt

Veel bewoners in het Jan van der Ploeghuis blijven angstvallig binnen. Het is stil in huis, in die anders levendige bijenkorf. De tafels en stoeltjes op de galerijen zijn schaars bezet en we missen het gekwebbel. Een deel van de bewoners blijft toch zijn dagelijkse boodschappen doen, soms met een mondkapje.

Tegelijkertijd is er solidariteit alom. Wekelijks worden in een bewonerskeuken heerlijke maaltijden klaargemaakt met kip, rund of een vers visje. Gezonde groenten moeten de bewoners op de been houden. Met veel begrip voor het isolement doen bedrijven via SOL donaties van groenten, fruit en verse broden.

Wekelijks wordt dit geleverd. Vrijwilligers zorgen voor de distributie. Er komt een uitbreiding richting seniorenflat Ruivenstraat. Het is raar dat de recreatieruimte niet open is, het kloppend hart van de seniorenflat. Op uiterst creatieve manier, Senseo vanuit de wasruimte wordt de koffieochtend in ere gehouden met super brede tafels die de corona afstand garanderen.

Entertainment Forever Young
Topper zijn de verwarmende optredens in het atrium voor een op de galerijen enthousiast klappend publiek. Een zangeres met accordeon en een Surinaamse popzanger op piano. Ons aller bekende Rina van het Rotterdams Wijktheater doet een performance als Elvis look a like. Het publiek gaat uit zijn dak en vanop de balkons wordt gerockt.

Het DansBlok geeft een schitterende dansprestatie op 70-er jaren muziek voor een forever young publiek. Het Collectief zet zich in voor het Rode Kruis. Danseres Tessa gaf een aantal moderne dansen ten beste. Het optreden was van grote schoonheid, soepele bewegingen gingen gepaard met lenigheid en zacht rollen over een harde ondergrond. Na het optreden had Tessa contact met diverse bewoners over deze kunstvorm, vrij nieuw voor de meeste mensen.

Joanne, conservatorium pianiste, speelde op de vleugel in het atrium en zong diverse liedjes waaronder het bekende ‘A la Pressie’. Vanop de balkons werd hartelijk geapplaudisseerd. Voor heerlijke hapjes werd gezorgd. Op Koningsdag werden 200 oranje tompoecen rondgedeeld. DJ Ulrich zorgde voor karaoke op afstand en Joanne zong nummers waarbij de emotie hoog opliep.

Koningsdag werd niettegenstaande alle belemmering toch onvergetelijk. Op Bevrijdingsdag werden door de Rotary Noord 100 blikken vrijheidssoep uitgedeeld net zoals na de oorlog. We proberen er de moed in te houden. In het van der Ploeghuis missen ze de kleinkinderen, al wipt er af en toe eentje binnen.

Het atrium is een escape om familie te ontmoeten. Soms gaat het wat te losjes en moet er op de rem getrapt worden. Veel senioren, vooral zij die leven in groepsverband, voelen zich helemaal verloren. Van der Ploeg wacht half mei op de geraniums om weer kleur te krijgen in het etablissement. We maken grapjes over de gekelderde productie van het Corona bier en mijn petje uit Mexico van vóór de crisis.

Corona brengt het beste en het slechtste bij mensen naar boven. Kleinkinderen brengen beertjes en bedjes naar oma, bedrijven doneren, de zorg draait op volle toeren, kerken brengen bloemen, de wijkraad financiert maaltijden en heerlijke soepen. Maar er is ook angst en irritatie, niemand wil in een hok. Er is ook schrik voor de financiële gevolgen.

Wie draait er voor op en worden de economisch zwakkeren ontzien? Het Jan van der Ploeghuis draait helemaal op vrijwilligers die er het beste van maken. Er is veel support en belangstelling vanuit de buurt, senioren voelen dat ze een plek hebben in het hart van de mensen. Belangrijk in deze crisis is ook dat het Welzijn weer zijn roots heeft gevonden, de bewoners eerst.