De sfeer zit er goed in op het Pijnackerplein. Als na een ochtend miezerige regen de droogte inzet, zijn de kleurig geklede dames met... Keti Koti, feestelijk herdenken

De sfeer zit er goed in op het Pijnackerplein. Als na een ochtend miezerige regen de droogte inzet, zijn de kleurig geklede dames met de meest originele sprekende hoofddoeken niet meer te houden. De dj brengt er schwung in. Een Afrikaans danseresje oogst bijval. Dan komt de eerste band van uitzonderlijk witte Surinamers. De muziek wordt er niet minder herkenbaar door. Prachtige saxofoons en heerlijk gitaarspel duwen ons de tropische wereld binnen.

      

Het publiek snoept van de zelf gebakken rum cake met rozijnen, de vla en de zandkoekjes. Uitgelezen Afrikaanse stoffen, armbanden, kettingen en tunieken trekken de aandacht van de omstanders. Zoals vanouds is het dringen bij de keuken waar tjauw min en gele rijst met kip of kabeljauw de populaire gerechten zijn. Alles gelardeerd met zelfgemaakte sambal. Een grote band arriveert wat laat, maar dat kan de pret niet drukken. Geen seconde wordt er niet gedanst. Wiegende heupen, grote danscirkels, lachende mensen.

Harlow Brammerloo arriveert vanuit het centrum als lid van het stedelijk organiserend comité. De stad krijgt meer oog voor de historische betekenis van Keti Koti. Volgend jaar is de afschaffing van de slavernij 155 jaar geleden. Dit gaat grootschalig gevierd worden, ook in Noord. ‘Hiep, hiep, hiep!’ klinkt het op het plein vol dansende mensen. Zij geven vrolijkheid en een hart aan de stad!