Thalia Verkade maakte een tijdreis door haar eigen wijk in Rotterdam Noord. En ontdekte hoe mooi het was, een eeuw geleden, waar nu een... Ooit was Benthuizerstraat flaneergebied

Thalia Verkade maakte een tijdreis door haar eigen wijk in Rotterdam Noord. En ontdekte hoe mooi het was, een eeuw geleden, waar nu een van de tien gevaarlijkste kruispunten van de stad ligt. Binnenkort verschijnt haar boek ‘Dit deed de auto met de stad’

De Benthuizerstraat was vroeger een flaneer gebied met een trammetje dat direct naar de Maas reed. Er was een postkantoor op de hoek van de kruising met de Bergweg met daarnaast het koffiehuis Transvalia. Het koffiehuis veranderde in theater Victoria, dat later een bioscoop zou worden. Kortom het buurtje was een cultureel stukje stad. Sinds 1936 is de wereld op zijn kop gegaan. De voetganger is officiële verkeersdeelnemer geworden.

Het theater werd een gigantische elektronicazaak Correct, in de jaren 80 en 90 één van de bekendste winkels van Rotterdam. De Correct baas wilde toen al een oplossing vinden voor de files: een systeem in je auto dat precies weet waar de files staan én thuiswerken.

De kruising Bergweg en Benthuizerstraat zit in de top tien van de risico kruispunten. Even verderop op de Gordelweg werd een vrouw van 70 met haar hondje doodgereden. Er werd een Facebookgroep tegen verkeershufters opgericht door de buurtbewoners.

Er mag niets vastlopenDe gemeentelijke reacties zijn slap.
Er mag niet iets vastlopen. ‘ Nederland slibt dicht’ geldt als levensgevaarlijk. 20 bewoners werken met de Wijkraad aan tal van afrem maatregelen. Leg zelf verkeersdrempels neer en je wordt opgepakt. Back to the seventies?

Ondertussen racen de coureurs met lachgas ballonnen in de corona periode over de Bergweg. Kinderen kunnen niet meer zelfstandig spelen in hun woonstraat. Wat cynisch is: ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, met het fietsje is het te gevaarlijk.

Als je historische foto‘s bekijkt is je reactie: ‘ Echt mooi is het hier ooit geweest. Hoe hebben we onze leefomgeving zo uit handen kunnen geven.’