Uit eten in de wijk 3 Palermo da Franco: nostalgie mét kwaliteit Franco is een begrip in het Oude Noorden, zeker bij de wat... Palermo da Franco: nostalgie mét kwaliteit

Uit eten in de wijk 3

Palermo da Franco: nostalgie mét kwaliteit

Franco is een begrip in het Oude Noorden, zeker bij de wat oudere generaties. Ooit begonnen op de Zaagmolenstraat tegenover de alweer lang verdwenen ijssalon La Veneziana, ontvangt Franco Argento zijn gasten al meer dan 37 jaar in een smal pand aan de Zwartjanstraat. Net als iedereen heeft hij de straat de afgelopen jaren zien veranderen en veel winkels zien verdwijnen. Denk aan de delicatessen van Paardekooper, de parfumerie van Henk Raats, de elektronica van Van Embden en de gordijnen van Sitskoorn.

Terug naar Franco, want hij is er nog steeds! Vandaag zullen veel mensen zijn restaurant zonder nadenken voorbijlopen want de gevel is wat verwaarloosd en toont niet heel aantrekkelijk. Dat geldt ook een beetje voor het interieur waaraan eveneens decennialang niets veranderd is.

Er is lambrisering met nep druivenranken, de muren hangen vol oude wijnflessen en snuisterijen en op de kleine tafels liggen gele kleedjes die weer zijn afgedekt met stevig transparant plastic waaronder de A3-menukaart is geschoven. Anders gezegd: als het om uiterlijk vertoon gaat heb je bij Franco niets te zoeken. Toch is Palermo een van die zaken waar je steeds naar terugkeert en daarbij speelt nostalgie absoluut een rol. Alles voelt vertrouwd en roept je tegemoet: zó was het vroeger!

Maar om terug te blijven keren naar een restaurant is er meer nodig dan nostalgie, je komt tenslotte om te eten. En in dat eten ligt Franco’s kracht. Niet dat hier de beste pizza’s van Rotterdam gebakken worden, maar ze zijn goed. De bodem klopt en is dun genoeg en de toppings zijn smakelijk en klassiek. ‘Uiteraard’, denk je dan. Bestel je van de antipasti op de menukaart de ‘Prosciutto e melone’ dan is de meloen rijp en de rauwe ham lekker.

Kies je ‘Calamari Romana’ dan zijn de inktvisringen goed gefrituurd en de citroen die erbij ligt is niet alleen zuur maar ook geurig. Naast antipasti en pizza’s is er bovendien een ruime keuze aan pasta-, vlees- en visgerechten. En waar het in sommige zaken beter is je te beperken tot pizza kun je in trattoria Palermo da Franco rustig een hoofdgerecht bestellen want het niveau ervan is gewoon goed. Dat komt mede door Antonio, Franco’s broer die in de keuken staat. De correcte huiswijn wordt geserveerd in een stenen bloemetjeskaraf.

Koppel dit alles aan kalme prijzen en de ontspannen bediening van Franco en de zijnen en zie: het antwoord op vraag waarom je er blijft komen is gegeven.
Wat kost het? Antipasti € 4,00 – € 9,50, pasta rond € 9,00, pizza’s € 8.00 – € 10.50, vis en vlees van € 17.00 tot € 22.50, gelati rond € 8.00. Huiswijn € 2.75 per glas, € 8.75 per halve liter, € 15.75 voor een hele.

Tip: wacht niet al te lang met een bezoek aan Franco want hij is de geïndexeerd pensioengerechtigde leeftijd al ruim gepasseerd en zal over één of maximaal twee jaar zijn schort aan de wilgen hangen.

Trattoria Pizzeria Palermo da Franco – Zwartjanstraat 92C – 3035 AW Rotterdam

Tel. 010-4663244 – Open dinsdag – zondag van 17.00 – 21.30 uur

Guus van Otterloo
26 augustus 2019