De artistieke markt Place Bon Ton op het Pijnackerplein is terug van weggeweest en hoe! Bezoekers konden genieten van een schitterende variatie en een... Place Bon Ton, gevarieerd en poëtisch

De artistieke markt Place Bon Ton op het Pijnackerplein is terug van weggeweest en hoe! Bezoekers konden genieten van een schitterende variatie en een heerlijke sfeer. Over het plein klinken de gevoelige chansons van Babette. Ik slenter over het plein en wordt overweldigd door de kleurenpracht. Maison Arabique pakt uit met vederlichte klassieke lampen, rieten manden en lange slingers met kamelen en olifanten. Marieke de Kooning toont prachtige kaarten en originele prints. We zien haar boekje liggen: ‘Ik wil geen koningin meer zijn’, titel ook van haar gelijknamige kindervoorstelling.

Overal zien we kralen, armbanden, antiek, glaswerk. We worden getriggerd door mooie hoedjes, van stro tot sjiek. Met een zomerhoed op dans ik over het plein. Publiciteit wordt gemaakt voor de Dam als betaalmiddel. In feite is het een soort ruilsysteem voor de buurt. Bij Juliette kan je de eigen hoepel samenstellen. Een hele gamma van kleuren staat je ter beschikking. We zien Picasso’s en geschilderde kippen, tango en flamenco impressies, Chinese kunst en poppen.

Opvallend is de originele stadsfotografie. Het kunstenaars collectief Karmijn pakt uit met wel zes kramen. Verrassende bloemen, een impressionante science fiction koningin, een symbiose en een bijzondere eigen wereld. Marcel Speet speelt met worteldoek op het boerenland. Verschillende composities met stof worden gefotografeerd vanuit een zelfde camera stand. Vanuit zijn hotelkamer fotografeert Marcel het wisselende licht van buiten. We bladeren in een ornithologen boek. Jeanet maakt zwart-wit portretjes.

   

We lopen langs staand naakt en mooie platte beelden van cederhout. Leuk zij de box met wijn openers, hangers en de workshop hoeden maken. Jongelui proberen de hoola hoops uit onder een gezellig deuntje. Er valt ook wat lekkers te scoren: pannenkoeken, verse asperges en heerlijke koeken van Koek en Pan uit Zwaanshals. Bakker Peter stelt zich voor als Peter Pan. Wat een sprookje! Eén en ander overgieten we met de wijntjes van van Otterloo. Unieke tassen vallen te bewonderen. Bij Any Dress leer je de eigen jurk maken in één dag. Het kunstenaarscollectief Vogelnest stelt de vogel centraal op kapstokken, kaarten en posters.

Van chipzakken worden bloempotten gemaakt en van wegwerp plastic broches met straatpatronen. Art de Nicole toont warm keramiek. Striptekenaar Marcel Ruijters uit het Oude Noorden laat zich inspireren door de Middeleeuwen. ‘De middeleeuwse kunst staat dicht bij het striptekenen.’ We vallen voor de gebalde vuist met spuitbusjes als vingers. Geluksstenen van calciet lachen ons toe.

    

Het dichterspodium
Traditioneel koppelt Martha Harel aan Bon Ton een dichterspodium. Dichters zijn soms zwartkijkers, opvallend was bij deze editie de speelse humor. Dichteres Karin maakt een ontroerend gedicht over het Palestijnse kind dat haar streelde. ‘Het was het verste wat ze ooit had aangeraakt.’ Carol’s vriend ruik naar kastanje. Uit de vinex woning klinkt Vivaldi. Forenzen treinen  langs weiden zonder koeien, die staan op stal en krijgen krachtvoer. Rotterdamse Keet heeft het over de gevallen mens. Ze snakt naar een liefdevolle omhelzing, maar leeft tussen de verdorde rozen.

Roth noemt zich een drankzuchtige geheelonthouder. Mooi is zijn schets van de cruiser die met zijn sportwagen de blits maakt. Hij racet achteruit in de straat. Zijn vriendin die zich opmaakt krijgt de lipstick op de wangen en niet op de mond. Het is zomer. De vrouwen met korte rokjes worden weer meisje, de mannen zijn de lul. De Blijdorp Boys met tenorsax en poëzie, maken er een feest van. Gaat Kuijt scoren tegen Heracles? De zacht ademende Kuijt wordt gespeeld op de sax. De spanning is als de val van de Berlijnse muur. Mooi is hun uitdrukking: ‘Voor Rotterdam bestaat geen voltooid verleden tijd.’ En wat vind je van ‘Rotterdammen’?

Liesbeth presenteert zich als de dochter van Elvis Presley. ‘Als Elvis niet leeft, wie eet er dan met mij s’avonds bananen met pindakaas?’ Jana Beranova heeft het over de charme van ruggen. Ze laat zich inspireren door de Muskus Os. ‘Poëzie is zo woorden op een rijtjezetten, dat het anders wordt. ’Aan de toerist vertelt ze ‘close your eyes and you are in paradise.’ Rotterdamse Keet vindt het kut met peren, peren die je zelf nog moet schillen ook. De door Edwin de Voigt georganiseerde poëtische sessie wordt besloten door Willem die op zijn saxofoon de absolute liefde speelt.