Wel honderd bewoners waren afgekomen op de opening van de expositie 50 jaar migratie in Jan van der Ploeg. De bezoekers waren heel divers,... Tentoonstelling over 50 jaar migratie

Wel honderd bewoners waren afgekomen op de opening van de expositie 50 jaar migratie in Jan van der Ploeg. De bezoekers waren heel divers, zowel qua achtergrond als qua leeftijd. Opa’s met migratieachtergrond konden zich herkennen in de expositie en herleefden hun komst naar Nederland. Voor de tweede en derde generatie was de boeiende historie een onthulling.

  

De expositie is opgebouwd uit foto’s en persoonlijke verhalen van de eerste arbeidsmigranten en van de Nederlanders uit buurten, bedrijven en kerken die zich hebben ingezet voor de migranten. Maker van de expositie Sahin Yildirim opende de tentoonstelling met een korte inleiding en bevroeg de aanwezigen van oud tot jong. Verhalen over werken in de kabelfabriek, de papierfabriek en het station depot. Verhalen over successen op school en veranderingen in het moederland.

De derde generatie voelt zich vooral Rotterdammer. Ook nieuwe groepen Irakezen en Syriërs komen aan de orde. Wil van Vught vertelde over haar uitgeweken familie naar Australië. Yildirim werkt nu aan een expositie over gemengde huwelijken en een expositie rond de onafhankelijkheid van Suriname en Kaapverdië. Boeken met levensverhalen en foto’s van Marokkaanse en Turkse migranten werden aan de man gebracht voor 10 euro. De genodigden genoten van taart, hapjes en een heerlijke ontmoetingsmaaltijd. De groepen 7 en 8 van de Hildegardisschool kwamen op bezoek.

  

Er was veel belangstelling bij de kinderen, geschiedenis is de lerares van het leven. Een maand lang stond de tentoonstelling in het Jan van der Ploeg Huis en trok 800 bezoekers: de Marokkaanse vereniging, Centrum Noord, leerlingen MBO Zadkine, de kindergroep met ouders van Soraya, de Turkse vereniging Versam, de bewoners van Van der Ploeg, de diverse gebruikers van de zaal.

Veel bezoekers waren geïnteresseerd in de diverse boeken met uitgebreide persoonlijke verhalen van en over Marokkaanse migranten, Turkse migranten en over gemengde huwelijken sinds de migratie. Er komt in het Van der Ploeg Huis een tentoonstelling Grenzeloze Liefde van 1 juli tot 24 juli.