In ZOHO werd een studiebijeenkomst georganiseerd rond het thema ‘We love public space’. We maakten een aantal interessante bijeenkomsten mee rond de aangelegde regentuin,... Wij houden van de publieke ruimte

In ZOHO werd een studiebijeenkomst georganiseerd rond het thema ‘We love public space’. We maakten een aantal interessante bijeenkomsten mee rond de aangelegde regentuin, rond de fameuze ZOHO letters en rond het te beplanten Hofbogendak. ZOHO architecten waren bezig met een overall plan om de Agniesebuurt klimaatbestendig te maken. Er was nog geen concreet project en ook geen geld. Onder druk van Mono, het artistieke café en restaurant, wilde men echt iets doen.

De idee van een regentuin was geboren. Als steun richten de architecten een belangenvereniging op met ambassadeurs uit de buurt en mensen van de Hofbogen B.V. Via de regentuin zijn ze erin geslaagd 3000 m2 oppervlak af te koppelen van het riool. De regentuin bestaat uit 1350m2 groen met een wadi ( een waterplek ) en even zoveel vierkante meter verharding. De architecten maakten een voorlopige art impressie en een globaal plan.

   

Ze voelden zich David tegenover de reus Goliath (de gemeente). Om zoiets voor elkaar te krijgen duurt het minstens 9 maanden aan plannenmakerij. Via een guerrilla tactiek, pragmatisme en ambitie wisten zij deze termijn behoorlijk te verkorten. Voor de financiering wisten ze gelden los te peuteren van Europa, van stadsbeheer en van diverse fondsen. In hun conclusie vermelden de architecten dat buurtambassadeurs maar ook ambassadeurs binnen de gemeente van cruciaal belang zijn.

De ZOHO letters
We krijgen steeds meer te maken met extremer weer. Tijdens piekbuien kan de riolering de hoeveelheid water niet meer aan. Door het vele asfalt en betegelde tuinen. Daarom zoeken overheden en bedrijven samen naar nieuwe maatregelen om de stad klimaatbestendiger te maken. Studio Bas Sala heeft de ZOHO letters ontworpen, een soort slimme regenton. Naar aanleiding van de online weer analyse regelt het volautomatische systeem het waterniveau in de letters. Ze zijn vol tijdens de droge periodes en legen zichzelf voordat een piekbui valt. Tijdens ‘we love public space’ werden de letters officieel in gebruik genomen.

    

Het Hofbogen dak
Het dak van het Hofbogen heeft twee opstaande randen waar tussen het grind en de sporen van de trein lagen. Van rand tot rand kan men aarde storten en beplanten. Dat zou simpel zijn maar iedereen wil dat het dak bewandelbaar is van het begin tot het eind. Dit veronderstelt een recht van overpad. Gekozen wordt voor 25 % groen en 25% pad. Bewandelbaar maken betekent ook veilig maken. Dit veronderstelt 4 km hek, een grote investering.

Daarnaast moeten er ook in de openbare ruimte trappen naar omhoog gemaakt worden. Leuk is de diverse Rotterdamse landschappen een plek te geven, dat sluit ook aan bij de inheemse diersoorten. Zo krijgen we 2 km lang een grote variatie. De gemeente heeft geregeld dat ze recht tot opstal heeft op het dak. Dit betekent dat ze wat het bestemming betreft een behoorlijke vrijheid heeft. Het dak wordt duidelijk gescheiden van de bedrijven. Het mooiste is een drievoudig beheer door de grondbezitter, de opstalhouder en de wijkbewoners.

Op dit moment wordt gewacht op de verkoopprocedure. Alle dromen kunnen op dit moment nog vervuld worden, maar als alles aangelegd is, wordt het effectief beheren. Dat is niet makkelijk en het vereist een lange adem.