“Ik durf nu mijzelf te zijn, alleen is leuk, maar samen is het leuker”, vertelde een meisje (9) van basisschool De Fontein na de... De Wijkwaarden in Het Oude Noorden

“Ik durf nu mijzelf te zijn, alleen is leuk, maar samen is het leuker”, vertelde een meisje (9) van basisschool De Fontein na de les over één van de wijkwaarden.

Basisscholen, welzijnsorganisaties, speeltuinen, sportverenigingen, allemaal staan ze dagelijks in contact met kinderen. En allemaal dragen ze bij aan de ontwikkeling van kinderen, de ene misschien duidelijker dan de ander. Iedere organisatie vanuit haar eigen invalshoek. Maar we willen allemaal hetzelfde voor kinderen: dat ze gezond en gelukkig opgroeien en dat ze het beste uit zichzelf halen.

Om vanuit hetzelfde kader kinderen te laten oefenen “het beste uit zichzelf te halen”, zijn er met verschillende organisaties wijkwaarden geformuleerd. Wat vinden we met elkaar écht belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen in het Oude Noorden? Daar zijn 4 waarden uitgekomen. Bijzonder is dat veel organisaties samenwerken om deze waarden bij de kinderen en ouders te laten landen. De start hiervan zijn lessen op scholen, verzorgd door SOL en Kinderparadijs Meidoorn, samen met de leerkracht van school.

Bij de 4 waarden zijn korte slogans gemaakt.

  • Positiviteit: Wacht niet op een goede dag, maak er één!
  • Creativiteit: Anders is ook leuk
  • Autonomie: Ik ben ik, jij bent jij!
  • Respect: Respect voor een ander, begint bij jezelf.

De lessen op scholen en bij de welzijnsorganisaties zijn heel verschillend, van dans- en acrobatiek lessen, tot en met klei- en tekenlessen en er worden zelfs gedichten gemaakt.

Kinderen zijn erg enthousiast over de lessen. Zo vertelde een jongen na de acrobatiek les: “Ik vond het eerst best eng, maar het ging best goed want ik leerde anderen te vertrouwen” . Voor de les over creativiteit (‘Anders is ook leuk’) vervormen kinderen een voorwerp dat ze hebben gekleid met een blinddoek om. “Zo is het eigenlijk veel gekker en leuker”, zegt een kind, terwijl ze haar blinddoek afdoet.  Spelenderwijs leren kinderen wat de waarden voor hen betekenen.

Met de uitkomst van de lessen worden grote borden gemaakt en geplaatst in de wijk, op gebouwen en op de pleinen. Ook zal er een kort animatiefilmpje worden gemaakt die via verschillende websites is te zien. Dus hou het in de gaten: de wijkwaarden komen er aan!