Het is onrustig in groep 6 van basisschool De Fontein in Rotterdam-Noord. Constant gaan er armen met blauwe polsbandjes heen en weer en meester... Fontein-leerlingen bewegen voor ondervoede kinderen in Mozambique

Het is onrustig in groep 6 van basisschool De Fontein in Rotterdam-Noord. Constant gaan er armen met blauwe polsbandjes heen en weer en meester Rutger vindt het allemaal prima. De kinderen bewegen dan ook voor een goed doel!Eigenlijk spelen ze een beetje vals, maar ook dat wordt voor het goede doel door de ogen gezien. De blauwe armbandjes zijn stappentellers. Hoe meer stappen betekent meer voedzame pindapasta voor ondervoede kinderen in Mozambique, één van de armste landen van de wereld. De school doet meer aan het project: Unicef Kid Power

Veel kinderen ondervoed
Vrijwilligster Priscilla Ramsoedh van de kinderrechtenorganisatie is in de klas om te vertellen over de situatie waarin kinderen in Mozambique opgroeien. Bijna de helft van de kinderen in het Zuid-Afrikaanse land is ondervoed en elke dag sterven er kinderen door ondervoeding. Het filmpje over de ondervoede 3-jarige Neiza en haar broertje maakt grote indruk in de klas.

‘Erg zielig dat de kinderen daar weinig en slechte voeding hebben’ zegt Safouane na het zien van het filmpje en Lina vult aan: ‘en wij gooien hier gewoon eten weg’. Confronterend is ook het meetlint waarmee geconstateerd wordt wanneer er sprake is van ondervoeding. De klas ziet dan pas echt hoe dun een armpje is van een ondervoed kind.

Voedzame pindapasta
De speciale zakjes met voedzame pindapasta waarin onder meer vitamine, mineralen en melkpoeder zitten, kunnen een ondervoed kind er weer boven op krijgen. Die moeten dan 6 weken lang 3 maal daags worden gegeten. Er zijn dus heel veel zakjes nodig om ondervoeding in Mozambique tegen te gaan.  Daarvoor moeten de kinderen van de Fontein en de andere deelnemende scholen heel veel bewegen.

Door het bewegen sparen de kinderen punten. 10 Punten is 1 zakje noodvoeding. Sponsor van de actie is Ikea. Aan het eind van de maand wordt gekeken hoeveel zakjes alle kinderen die meedoen hebben opgehaald. De leerlingen van de Fontein hebben de armbandjes gekregen op de eerste schooldag na de vakantie en zijn al zeer fanatiek aan het bewegen, niet alleen tijdens de les ook buiten school.

Extra veel bewegen
Kampioen stappen verzamelen in de klas is na de eerste dag Tanisha, maar dat is ook niet zo gek. Naast dat ze thuis heen en weer heeft gerend, is ze ook naar dansles geweest. Het levert haar meer dan 49-duizend stappen op. Aimen is special rondjes gaan rennen rond het grote speelplein in de buurt van school en Mika heeft de stappenteller om gehouden tijdens voetbaltraining. Maar de hele klas is vast van plan meer te bewegen deze maand, speciaal voor de kinderen in Mozambique.