Het is je misschien al opgevallen: gekke dieren in lantaarnpalen. Ze zijn terug van weggeweest, in een nieuw jasje gestoken en weer neergestreken in... Wat hangt daar in de Leeuwenharplaan?

Het is je misschien al opgevallen: gekke dieren in lantaarnpalen. Ze zijn terug van weggeweest, in een nieuw jasje gestoken en weer neergestreken in de Benthuizerstraat, de Tollensstraat en de Woelwijkstraat. Maar deze straten hebben ook een andere naam: het Bloembaarspad, De Leeuwenharplaan en de Kiwikauwerdreef.

Waar komen deze namen vandaan? In 2010 hebben de woningcorporaties Havensteder en Woonstad, de gemeente Rotterdam, welzijnspartijen en Kinderparadijs Meidoorn de handen ineen geslagen om het Oude Noorden groener, veiliger en kindvriendelijker te maken.

Het programma heette Kindvriendelijke Wijken, afgekort KIWI. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de ronde “punaises”(verkeersdrempels) in de Zwart-Janstraat gekomen, zijn er tientallen meters geveltuinen aangelegd waarvoor bewoners gratis planten konden bestellen, er zijn groene muren gemaakt tegenover café De Bel en er zijn 40 nieuwe (door buurtbewoners gekozen) bomen geplant.

Ook was er aandacht voor veilige oversteekplekken zoals op de Benthuizerstraat bij het Pijnackerplein.

En de kinderen dan?
De kinderen van alle (toen nog)  6 basisscholen deden mee: met bijna 1000 stembiljetten kozen zij de namen (o.a. Waterhaas, Muurbij, Vliegduiker) en zij kregen de opdracht om met hun creativiteit deze fantasiedieren in de wijk een plek te geven.

In workshops maakten de kinderen bij Kinderparadijs Meidoorn met verschillende materialen zowel de dieren als de pootafdrukken die in stoeptegels zijn gegoten.

Ook zijn er bij ieder dier kleine speelelementen in de straat gekomen zoals knikker potjes, krijtborden, een springtouw paal en een meetlat. Door de jaren heen waren de dieren een beetje bleek geworden, maar dankzij de opknapbeurt zien ze er nu weer fris en fleurig uit!

Maar let op, nog één belangrijk ding: ’s avonds klimmen ze uit hun lantaarnpalen en struinen ze door de straten van Het Oude Noorden, vandaar die pootafdrukken…..… je bent gewaarschuwd!