Bergweg na zomer 2016 op de schop

Op woensdag 16 maart 2016 was er voor belangstellenden gelegenheid inspraak te bieden op het inrichtingsplan voor de Bergweg. In de Stadswinkel aan het Eudokiaplein bezochten ongeveer 100 belangstellenden de open inloopavond. Alle suggesties die deze avond zijn gedaan worden benut voor het inrichtingsplan. Volgens planning gaat de Bergweg na de zomer dit jaar op de schop.

bergweg_nu_web_3250063

Halverwege 2015 zijn de voorbereidingen gestart. Momenteel is de fase aangebroken waarin het voorlopige ontwerp is voorgelegd aan buurtbewoners. Met alle input van hen wordt het plan verder uitgewerkt. Behalve de fietspaden, de rijweg en het trottoir worden ook het riool en de tramrails onder handen genomen. In het plan besteedt men veel aandacht aan de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers. Projectleider Fenna ter Haar: “Dagelijks rijden 7000 passanten over Bergweg. Met alleen briefjes door de brievenbus bereik je wel de aanwonenden, maar niet de passanten. De passanten die elke dag over de Bergweg fietsen weten waar verbeterpunten liggen. In de voorbereidingen hebben we daarom bij de fietspaden geflyerd. Ook hebben we naar voorbeeldstraten als de Nieuwe Binnenweg en de Oudedijk gekeken.”

bergweg_nu_web_3250078

Mevrouw Mees, al 32 jaar wonende aan de Bergweg, wordt persoonlijk te woord gestaan door een van de projectmedewerkers. “De gemiddelde snelheid wordt omlaag gebracht door de versmalling van de Bergweg. De 4,5 meter brede rijbaan gaat terug naar 3 meter. De stoepen worden daardoor ook breder. We hebben hoop dat dit wat oplevert mevrouw.” Mevrouw Mees doet dagelijks haar vaste rondje met haar hond. Zij heeft nog gewerkt in het Bergweg ziekenhuis . In al die jaren heeft mevrouw Mees veel zien veranderen. “Waar ik me het meest aan erger zijn de fietsers. Bijna allemaal rijden ze gewoon door. Ze laten mensen bij de tramhalte niet in- en uitstappen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op de inloopavond is de oversteekbaarheid een veelbesproken probleem. In het inrichtingsplan is hier rekening mee gehouden. Fenna: “Het vervangen van de tramrails en het riool ondergronds, is een goed moment om de Bergweg mooier, groener en veiliger te maken. Als de straat toch open ligt kunnen direct de fietspaden verbeterd worden.” Terwijl de rijbaan versmalt worden de fietspaden verbreed en voorzien van rood asfalt. Bij tramhaltes komen de fietspaden vrij te liggen. De voetgangers lopen straks over een breder trottoir en ter hoogte van kleine zijstraten komen tussen de parkeerstroken ‘eilandstoepjes’. Vanaf deze plekken kan de voetganger zichtbaar en daardoor veiliger oversteken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het inrichtingsplan voor de Bergweg is een grootschalig project. De tekening toont veel verbeteringen boven de grond. Ondergronds gebeurt nog meer. De RET start na de zomervakantie met vervanging van het tramspoor. Dat duurt tot half december 2017. In deze periode zal de tram een andere route rijden. Ondergronds kan gelijkertijd het riool onder de trambaan vervangen worden. Om omwonenden en het verkeer zoveel mogelijk te ontzien van overlast wordt de bovengrondse vernieuwing van de Bergweg in ‘stukjes’ aangepakt. Deze werkzaamheden starten vanaf januari 2017. Naar verwachting is het hele inrichtingsplan eind 2017 afgerond. Op www.rotterdam.nl/bergweg kunt u alle ontwikkelingen van het inrichtingsplan volgen.

Jaco Taal

 


Geplaatst op: 26 mrt 2016
Gerelateerde berichten

PICNIC ISLAND 2.0: grootser, leuker en beter
PICNIC ISLAND is de absolute nieuwe beleving, althans als we oprichtster Anja Berkelaar moeten geloven....
Om je vingers bij af te likken
Een hele ochtend hebben ze gezwoegd in de keuken bij Kook Met Mij Mee! in de Agniesestraat. De leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein wacht dan ook een bijzondere groep eters voor...
Voici la Femme in het Klooster
Het begint spetterend in wijkgebouw het Klooster waar vijf meiden in leger tenue een modeshow houden met bordjes waarop emancipatie, sterk, succesvol, identiteit, no nonsens....