Springplankfestival in Studio De Bakkerij

Where do we go

Springplank

Het springplankfestival is een festival vol met theater, muziek, dans en dichtkunst. Het festival geeft voor de derde keer op rij jonge Rotterdamse theatermakers een kans hun talenten te laten zien op het podium van Studio De Bakkerij. Het thema dit jaar is Where do we go. Want waar slaat je pad naar toe als je wordt losgelaten als (jong) volwassenen in de wereld vol concurrentie, dramatiek en eigenzinnige typetjes. De productiebegeleidster van het festival, Irma Kyvon, laat weten juist de jonge theatermakers hier op voor te bereiden. “Maarten Bakker, de artistiek leider van Studio De Bakkerij, en ik zijn nauw betrokken met het festival, de voorbereidingen en natuurlijk met de makers. We hebben in totaal zes voorstellingen van ieder vijfentwintig minuten, gemaakt door negen theater makers. De negen authentieke makers hebben allemaal verschillende voorstellingen gecreëerd. Hun interpretatie van het thema Where do we go hebben zij allen verschillend ingevuld.”

Donderdag 26 mei 20.00 – 22.00 uur 

Holland’s Next Top Terrorist – Lefkop
Ron en Harry zijn hoofd van de opleiding tot luchtmachtofficier en zijn op zoek naar de juiste kandidaat. Het is aspirantendag bij de luchtmacht, voor vroegtijdige schoolverlaters, omscholers, rehabilitanten en herintreders die interesse hebben in een baan bij de luchtmacht. Het is het einde van de middag en voordat de aspirant luchtmachtofficieren naar de psychologische test gaan, krijgen ze nog een kijkje in de keuken bij Ron en Harry die ‘knoppendienst’ draaien. Als dat maar goed gaat.

Spel Carl Hoogvliet & Dennis Jongejan | Tekst Milou Brockhus

Bubbel  – Loreley
Ik blaas een bubbel
Een hele grote, ik pas er precies in
Hij maakt me een beetje onzichtbaar
Lekker rustig zo’n bubbel
Ik zou nooit meer zonder willen

Loreley is een levensreiziger met een gevoelig hart en een onbevangen blik. Haar zonnige instelling hoor je terug in haar liedjes, waarin een swingende mix samenkomt van pop, jazz en Afrikaanse invloeden. Met de voorstelling Bubbel heeft ze voor het eerst haar luisterliedjes in een theatersetting geplaatst. Het resultaat is een ontwapenende conference over een wereld van overlevingsstrategieën, ongenode gasten en versiertrucs. Waar een onverwachte ontmoeting zomaar ineens voor een verrassing kan zorgen. Maar of dat nou een aangename is…

Spel en zang Renske Wassink | Begeleiding gitaar Jaime Nanoha

A RESTLESS HEART CANNOT SLEEP AT NIGHT – Elène Zuidmeer
“Je denkt dat jij de enige bent die twijfelt. Je denkt dat jij de enige bent. Je denkt te veel.”

In A RESTLESS HEART CANNOT SLEEP AT NIGHT gaat Susan op zoek naar geborgenheid. Haar eenzaamheid werkt als een vicieuze cirkel: ze sluit zich steeds meer af van haar medemens. Alledaagse gedachten en gebeurtenissen vermengen zich met existentiële fantasieën. Werkelijkheid en illusie tuimelen over elkaar heen. Zijn er nog morele grenzen als je geen uitweg meer ziet?

Spel Elène Zuidmeer | Concept & tekst Elène Zuidmeer, Joeri van Spijk

Vrijdag 27 mei 20.00 – 22.00 uur

De Meiden – CHOPCHOPBANGBANG
Twee zussen staan aan de rand van hun carrière. Onderaan de maatschappelijke ladder. Zij willen vooruit, omhoog! Met fysiek geraas, zwetend gezwets en tegen de muren op stuiterend broeden zij op een eindoplossing: een masterplan om het systeem te veranderen.

Of is opgeven, braaf zijn en bitter sterven de enige optie? Twee actrices op zoek naar de maakbaarheid van dit bestaan. Want als het leven zo maakbaar is, welke reden hebben wij dan om niet te zijn waar we willen zijn?

Spel Linda Lugtenborg en Annemieke Ros | Tekst Helena Hoogenkamp

En zij leefden nog lang en getraumatiseerd – Charlotte van Otterloo
‘En zij leefden nog lang en getraumatiseerd’ is een korte surrealistische voorstelling over de nachtmerrie van Roodkapje. Natuurlijk is zij niet zonder kleerscheuren van het verschrikkelijke voorval weg gelopen. Als jong volwassen vrouw herbeleefd zij elke nacht die vreselijke geschiedenis met de wolf. Een voorstelling over volwassen worden, afrekenen met naïviteit en je mannetje staan in de grote boze wereld.

Spel Charlotte van Otterloo

Motion – COPPERCAP
Dance when you are scared

De voorstelling MOTION is een reactie op het hedendaagse terrorisme waar we mee geconfronteerd worden. In de voorstelling zoeken Clara en Annelies een passend antwoord op de vraag hoe om te gaan met de angst om aangevallen te worden. Speels en met lef vertalen ze deze angst naar een nachtclub. Al dansend veranderd de setting. Wat doe je als angst je stil doet staan? Hoe lang kun je door gaan met bewegen?

Spel Clara Peeters en Annelies Hoeneveld

Zaterdag 28 mei zijn alle zes de voorstelling te zien. De dag begint om 15.00 uur en zal afronden rond de klok van 22.00 uur.

Zondag 29 mei is de laatste dag van het Springplank festival. Opnieuw kun je alle voostellingen bijwonen. Dit maal van 13.00  tot 17.00 uur.

 

Eva Peeters

 


Geplaatst op: 24 apr 2016
Gerelateerde berichten

De Burger Bepaalt
Voor het verdelen van gelden voor kunstinitiatieven in Noord mogen de burgers éénmalig zelf beslissen waaraan het extra budget gespendeerd gaat worden....
Bloemen, vlinders en vogels heten je welkom
Turkse en Marokkaanse senioren ontmoeten elkaar in de Humanitas dagbesteding voor 55 plussers in de Sint Agathastraat 56....
Bollywood Festival
Meni Umalhoe straalt. Haar Indiase dansschool in de Nieuwe Banier bestaat 1 jaar. Daarom is het feest en zijn we getuige van een hartverwarmend festival....