Om je vingers bij af te likken

Om je vingers bij af te likken: Ouders worden verwend bij Kook met mij mee

Een hele ochtend hebben ze gezwoegd in de keuken bij Kook Met Mij Mee! in de Agniesestraat. De leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein wacht dan ook een bijzondere groep eters voor de lunch: hun ouders. Dus is er extra hard gewerkt aan de groente- of tomatensoep, loempia’s, appelflappen en smoothies.

KMM_DSC_3710-Web

Nurselin roert stevig in de tomatensoep. Thuis is ze ook een echte keukenprinses en maakt ze regelmatig onder meer gevulde wijnbladeren, vertelt haar vader trots. Sevval is ook vaak in de keuken te vinden om samen met haar moeder koekjes te maken. De moeder van Saifedine lacht: ‘hij komt de keuken niet in, smeert nog geen boterham’. Maar zegt ze glunderend: ‘daar komt verandering in, nu ik zie hoe goed ‘ie is in de keuken’.

Niet alles gaat even goed, Mohammed loopt met een blauwe pleister om z’n duim. Het ging mis bij het snijden van de appels: ‘ maar doet geen pijn hoor’ zegt ‘ie stoer terwijl hij verder gaat met de voorbereidingen. Bij de kinderen is geen spoor van zenuwen, ze hebben alles onder controle. De ouders worden keurig ontvangen, de jassen aangenomen en er wordt drinken ingeschonken. Zo leren ze wat gastvrijheid is.

KMM_DSC_3682-Web

Dan komt de eerste gang, de soep. Netjes opscheppen blijkt nog lastig maar zonder morsen worden de kommen uitgeserveerd. De soep valt in de smaak bij de ouders. Daarna volgt de favoriet van de meeste kinderen, de verschillende loempia’s. Nadat ze zijn opgediend, wordt door Robbie keurig vertelt wat de ingrediënten zijn.

Want dat is het idee achter Kook Met Mij Mee: de leerlingen bewust maken welke ingrediënten gebruikt worden, ontwikkelen van de smaak en natuurlijk leren koken. Er wordt alleen veganistisch gekookt, zo leren de kinderen ook dat er niet overal vlees in hoeft.

Toch valt het niet altijd in de smaak. Zo vertelt Ella over de keer dat ze veganistische kebab hadden gemaakt van tofu. ‘Maar dat was een soort zand geworden, heel vies’ aldus Ella.

Maar dat is nu niet het geval. De loempia’s vallen in de smaak. Een groot compliment krijgt de klas van de moeder van Sevval: ‘lekkerder dan de mijne’ zegt ze terwijl ze haar vingers aflikt.

Daarna wordt afgesloten met een appelflap en de smoothie. Een groot applaus van de ouders volgt voor de kinderen… en als iedereen weer is vertrokken wacht een vieze keuken die schoon moet… want ook dat hoort erbij.


Geplaatst op: 24 apr 2016
Gerelateerde berichten

Bewonersinitiatieven gehonoreerd
Diverse nieuwe bewonersinitiatieven werden door de Gebiedscommissie gehonoreerd....
Goed bezochte bijeenkomst tegenprestatie in De Nieuwe Banier
Op woensdagmiddag 13 april organiseerden de Gemeente Rotterdam, Noorderbreedte en Vrijwilligerswerk Rotterdam een themabijeenkomst over de tegenprestatie in Noord. ...
Gebiedscommissie ontvangt bewonersinitiatieven
De voltallige Gebiedscommissie ontving een dag lang tal van bewonersinitiatieven in wijkgebouw de Nieuwe Banier. Initiatieven tot € 2500,- konden per direct toegekend worden. ...