Brasserie Nieuw Noord op de hoek Bergweg en Soetendaalseweg heeft de plek ingenomen van het vroegere Schoonewil. Maanden lang is er verbouwd, maar dan... Brasserie Nieuw Noord

Brasserie Nieuw Noord op de hoek Bergweg en Soetendaalseweg heeft de plek ingenomen van het vroegere Schoonewil. Maanden lang is er verbouwd, maar dan heb je ook wat. Ik kom binnen in een open huis wat gezelligheid uitademt. Er staat een lange mozaïeken bar. De houten lambrisering heeft een warme blauw groene kleur en doet denken aan een Deense pub. Boven de bar prijken nog de antieke bollampen van Schoonewil.

Op de tafeltjes liggen marmeren bladen. Het is 17.00 uur en behoorlijk vol. Ik herken veel Oude Noorden publiek. Het slaat aan. ‘Op elke hoek van de straat moest zo een brasserie zijn’ vertelt me Simon. Je waant je in Saint Germain des Prés. De Brasserie Nieuw Noord doet me denken aan Café des Flores. Als ik tussen mijn wimpers door kijk zie ik Sartre zitten naast Simone de Beauvoir.

De ontbrekende brasserie
Over het concept is nagedacht. Ik wordt begroet door eigenaresse Rose Tieleman, de dochter van de horeca tycoon Aryan Tieleman voormalig eigenaar van Hotel New York, Loos en Westerpaviljoen. Rose begon als 15 jarig meisje als kamermeisje in Hotel New York. Op haar 18 jaar werkte ze in een brasserie. Op haar zevenentwintigste opent ze nu Brasserie Nieuw Noord. Rose is gek op Noord, sinds twee jaar woont ze op de Soetendaalsestraat. Wat er in Noord ontbrak was een echte brasserie waar je elke dag naartoe kan, met je vrienden, voor het ontbijt, voor de lunch, voor het borrelen, voor van alles.

   

‘We hebben het hier waargemaakt. Het Oude Noorden is opkomend, het is een levendige buurt. Ik denk dat we de buurt aanspreken, de sigarenboer, de bloemist, de fotograaf. Noord heeft de sfeer van een brasserie nodig. Er zijn café ’s en hippe tenten, maar geen klassieke brasserie waar je een wijnglas krijgt op een servetje, bitterballen, een steak tartaar met een glas crémant.’ Brasserie Nieuw Noord is toegankelijk voor iedereen, maar met een stukje allure. Rose heeft een gedegen horecaopleiding ‘Hospitality Management’.

Gastvrij en betaalbaar
Gastvrijheid heeft ze hoog in het vaandel. Rose heeft een hekel aan de horeca waar je je niet welkom voelt en geen goedendag meer gezegd wordt. We serveren eten voor een goede prijs.€ 3,75 kost een echt kwaliteitswijntje. Een fles kost niet meer dan € 30,-  We hebben het over de verbouwing. De antieke elementen van het oude Schoonewil zijn zoveel mogelijk bewaard. Tot ieders verrassing kwamen aan de Heer Kerstantstraat kant grote ramen tevoorschijn vanachter houten schotten.

Opvallend zijn het antieke glaswerk en de gerestaureerde klapdeurtjes bij de ingang, een restant van de vroegere rookruimte. De oorspronkelijke eiken vloer is opgeschuurd. Nieuw Noord is een goed concept, we hadden zoiets nodig.