Ingrid Meijer-Boltjes van de bewonersvereniging Top van Noord is enthousiast. De langverwachte fietsenstalling is na jaren strijd en zoekwerk van de grond gekomen. Een... Een supersonische fietsenstalling

Ingrid Meijer-Boltjes van de bewonersvereniging Top van Noord is enthousiast. De langverwachte fietsenstalling is na jaren strijd en zoekwerk van de grond gekomen. Een tip van gebiedsnetwerker Haika Nanninga dat de Gemeente de inrichting en de PR van fietsen stalling gaat subsidiëren zorgden voor een doorbraak. Ali Yolcuoglu fietsenmaker op de Soetendaalseweg, actief buurtbewoner en door Woonstad Rotterdam uitgeroepen tot buurtheld, ging als een razende aan de slag. Er wordt een goed doortimmerd projectplan geschreven. Woonstad hanteert een sociale huur en designer en medeoprichter Joey van Bilsen zorgt voor de interieur look die er museaal uitziet.

Na de nodige ambtelijke wisselingen kwam 90% van de subsidie los. Ondertussen waren alle offertes verlopen en was het alleen duurder geworden. Ali laat zich niet kisten en mobiliseert zijn familieleden en zijn grote vriendenkring. Alles doen ze zelf van vloer storten tot stukken, van timmerwerk tot elektra. De exploitatie is haalbaar voor een prijs van €10,- p.m. per klant. Je kan ook beschikken over een privé kluisje met stopcontact om je fiets accu op te laden en je fietskleding op te bergen.

   

De fietsenstalling brengt Ali geen geld in het laadtje, al is de combinatie met de fietsenwinkel wel gunstig. De klanten van de stalling kunnen Ali direct opbellen voor mankementen. Hij haalt de fiets op, repareert hem en brengt hem terug naar de stalling. De stalling is beveiligd en beschikt over acht camera’s. De klanten krijgen geen sleutel maar een eigen chip. Ze kunnen er 24 uur in en uit, wanneer ze maar willen.

De buurt aanwezig
Bij de spectaculaire opening is zowat de voltallige buurt aanwezig. Het interieur is een artistiek plaatje. Kleurige ballonnen verwelkomen je. Opvallend is de aansluiting die Ali heeft met de jongeren. Ze staan achter de bar, serveren de hapjes en ruimen op. Naar het publiek toe staan ze gewoon te stralen. Buurman bakkerij Istanbul stelde een uitgebreid assortiment van kaas-, zoete hapjes, baklava en koekjes ter beschikking. Er staat zelfs een frietkraam. Om het gat te vullen stelde Top van Noord een deel van haar jaarbudget beschikbaar.

   

Ali is een regelmatig bezoeker van de buurtvergaderingen, waar hij gewoon goed luistert naar wat er speelt en wat de problemen van de wijk zijn. De straten zijn te grijs en niet aantrekkelijk voor kinderen om te spelen. De buurt moet groener worden. leuk is dan ook het initiatief van Sparkjes die stoepparkjes realiseren. Buiten op de stoep speelt singer songwriter Joost Wander. Hij blijft gaan in weer en wind.

Van in de verte hoor je zachtjes zijn stem, een geluid dat aanzwelt naarmate je de Kabeljauwstraat nadert. ‘Laat me, laat me. Laat Ali zijn gang maar gaan’ zingen de buurtbewoners uit volle borst. De apotheose wordt het door Ali afschieten van een tiental confettibommen vol roze en rode hartjes.

Wil je meer weten van de fietsenstalling neem dan contact op met info@fietslokaal.nl