Fatima Zahra is een open ondernemende vrouw. Ze startte als één van de eersten een echte wereldwinkel in de Zwartjanstraat. Dat was in december... Khadija Mode een trekpleister

Fatima Zahra is een open ondernemende vrouw. Ze startte als één van de eersten een echte wereldwinkel in de Zwartjanstraat. Dat was in december 1999. Fatima komt uit een handelaars familie. Ze runde een Bazaar in Vierambachtsstraat. Ze speelde een belangrijk rol in het verkrijgen van een vestigingsvergunning voor de zaak. 3 jaar ging de jonge dame studeren. Warenkennis, management, rechten. Met verve haalde ze haar middenstandsdiploma.

Fatima besloot op een gegeven moment haar vleugels uit te slaan en haar eigen weg te bewandelen.

Ze koos voor een echte dames winkel met feestkleding, mooie kleding en veel schoonheids- en natuurproducten: Khadija Mode.

Wat haar opviel was dat ook Hindoestanen en Surinamers dezelfde producten gebruikten onder een ietwat andere naam.’ Er is veel gemeenschappelijk hier in de Zwartjanstraat.’

Een kleurrijke winkel
De winkel op Zwart Janstraat 133b is leuk, kleurrijk en ziet er chic uit. Vooral de feestkleding springt in het oog. Die komt rechtstreeks uit Marokko waar het nog betaalbaar is en gonst van creativiteit. Feestkleding is modegevoelig en duur. Fatima tracht zoveel mogelijk de prijs te drukken. Regelmatig willen vrouwen iets nieuws, dan is bijvoorbeeld € 600,- geen sinecure. Om daaraan tegemoet te komen doet de zaak ook verhuring. Zahra kreeg drie kinderen.

Verhuizen naar het Oude Noorden was in de 90’er jaren niet gemakkelijk. Uiteindelijk bleef ze in de Vierambachtsstraat. Zahra komt uit het Midden Oosten van Marokko uit een schitterende oase met nog authentiek bewaarde traditionele huizen. Fatima en familie vinden het heerlijk om af en toe terug te keren.

Bestuurslid op Zwart Janstraat
We lopen in de winkel langs henna producten, wierook, hamam zeep, schitterde jurken, kaftans, baboes, leuke schoentjes. Het cliënteel van Khadija Mode komt niet alleen uit de buurt. De zaak is gekend en een trekpleister voor Marokkaanse bewoners uit België, Duitsland en Denemarken.

De straat is voor hen ook aantrekkelijk, ze vinden daar hun bakkers, hun croissants, hun patisserieën en halalslagers. Wat Fatima jammer vindt is in de Zwartjan is het te grote aanbod van dezelfde dingen.

‘Je hebt maar één taart. Je kan ze in 8 stukken snijden, maar in 16?’ Fatima gaat op in haar zaak.

Haar geheim is dat ze graag met mensen omgaat en dan met alle mensen zonder onderscheid.

Ze houdt van mensen en veel dames komen graag een praatje maken in de winkel. Ze vindt het leuk dat soms de kleinkinderen door de winkel dartelen.’ Zo gaat het leven.’  Kan het nog beter in de straat? ‘Ja, de samenhorigheid en variatie. Het onderbreekt nog aan speciaalzaken in schoenen en kinderkleding. Van in het begin was Zahra lid van de winkeliersvereniging en nu zit ze in het bestuur met een heel leuke groep mensen.

Ze zette zich in om te komen tot een andere beeldvorming over Marokkaanse jongeren. De straatverlichting is een doorslaand succes. Van één richting verkeer moet ze niks weten en dat geldt voor het hele bestuur. Het betekent minder bereikbaarheid en harder rijden.

Fatima heeft klanten van overal. Ik droom nog even weg tussen de sieraden, parels, oorbellen, oliën, kruiden, shampoos en parfums. Tussen de dameskleding zien we ook de kleding voor kleine prinsjes na de besnijdenis. Fatima houdt een warm pleidooi voor de Marokkaanse kleurrijkheid.

In haar zaak vind je geen sombere zwarte kaftans die meer verwijzen naar het strenge Midden Oosten.’ Kleurrijk borduurwerk maakt me vrolijk!’