Als 12-jarige jongen stond Hakim Farkouchi twee maal per week op dinsdag en zaterdag op de markt bij de Binnenrotte. Het spoorviaduct lag er... Liefde voor de markt

Als 12-jarige jongen stond Hakim Farkouchi twee maal per week op dinsdag en zaterdag op de markt bij de Binnenrotte. Het spoorviaduct lag er nog. Hij werkte bij een Rotterdams echtpaar, de vrouw had de baby op de arm. Op het einde van de dag van dozen met groenten en fruit sorteren en opruimen kreeg hij fl. 25,- contant in de hand. Hakim heeft nog contact met deze mensen. Hij had die verdienste nodig, zakgeld was er toen nog niet. De markt is hem altijd bijgebleven, het was een leerschool en het fascineerde hem.

marche010-8-2-2017-5-jo-web   marche010-8-2-2017-7-jo-web

Marche 010
Als hij door de Vijverhofstraat loopt ziet hij dat de ruimte van het failliete staalconstructiebedrijf te huur staat. Hij denkt aan de indoor markten van Zuid Spanje en het Mediterrane gebied. Hij ontvouwt zijn plan van marche 010 aan de pandeigenaar Karel Schut. Deze rasechte Oude Noorderling is zo enthousiast dat hij zijn partner wordt. De Gemeente is echter mordicus tegen. Zo een markt zou regelrechte concurrentie zijn voor de Zwartjanstraat en bovendien heeft het pand een industrie bestemming.

Hakim weet hen van gedachte te doen veranderen met zijn idee van een sociale bedrijfsruimte. Zo een indoor markt functioneert net hetzelfde als een gewone markt. Er zijn geen tussenpartijen en je betaalt als marskramer per week. ‘Wij nemen heel veel sores over met ons beheer. De marktkooplui krijgen de vierkante meters die ze nodig hebben.’ Volgens Hakim zal zijn overdekte markt de buurt verlevendigen. ‘Nu zijn de supermarkten de baas. Bij ons koop je last minute een kistje aardbijen voor een habbekrats, daar wordt het vernietigd.’

Een kweekvijver
Hakim Farkouchi komt uit bet Oude Noorden. Zijn project wordt een kweekvijver voor handel. Jongeren leren er laagdrempelig het vak. Bij Marche 010 hoef je geen sollicitatiebrieven te schrijven. ‘ Als ik zeg ik zie je morgenochtend en je komt niet dan krijg je geen centen. Op de markt ben je baas over je eigen arbeid. Als je klaar bent, krijg je geld in handen.’ ‘Mijn vader bracht vroeger een visje mee voor de oude buurvrouw. Die tijd is voorbij. Wij willen hier naar terug.’ Marche 010 wordt een leerwerkbedrijf. Kontakten zijn al gelegd met de Accent Praktijkschool. ‘Iedereen moet tegenwoordig zo aangepast zijn, zitten met de pootjes omhoog,. Ik was vroeger ook een moeilijke jongen, maar geloof me, belonen is het beste.’ Marche 010 heeft een sociale betekenis. Hakim en zijn compagnon willen ervoor zorgen dat men makkelijk kan ondernemen en dan kan men ook makkelijk zijn richting klanten.

Leren van elkaar
Marche 010 combineert oude en nieuwe ondernemers, zodat nieuwelingen het vak kunnen leren. Een visboer met een grote klantenkring zorgt ervoor dat de bakker kan meeliften. ’De essentie van Marche 010 is dat het door de wijk zelf beheerd wordt. Marche 010 is van het publiek en moet van het publiek blijven. Samen lekker eten, sociaal doen, geen geloof, geen politiek, ieder is gelijk.’ Eind maart opent de indoor markt haar deuren.