Op het moment dat ik bij MONO binnenstap zie ik Shirin Mirachor achter haar computer aan een tafeltje zitten. Zij is de nieuwste exploitante... MONO maakt je wakker

Op het moment dat ik bij MONO binnenstap zie ik Shirin Mirachor achter haar computer aan een tafeltje zitten. Zij is de nieuwste exploitante van deze bekende uitgaansgelegenheid, maar een nieuwkomer is ze daar niet. Zij was al langer kind aan huis in MONO en vulde met haar eigen bureau ‘Get Me –  A place for todays’ activist.’ een deel van programmering in. Daarnaast is ze bekend van het project HIPSTER/MUSLIM (over stereotypering) en van CATALYSE – een vijfdaags festival over creativiteit en sociaal ondernemerschap.

Evenals MONO zag Get Me zo’n drie jaar geleden het licht. Beide zijn eigenwijs, beide hebben behoefte aan vernieuwing. En dus toen de vorige eigenaar van MONO, Mark Kuijpers besloot een andere richting op te gaan, trok Get Me bij MONO in en vond ze twee enthousiaste zakenpartners die deze tent een tweede leven wilden geven: Erik Fiegel die een goedlopende horecazaak bezat, maar behoefte had aan meer inhoud eromheen en Hajo Doorn die een van de oprichters is van WORM.

Ze zijn nu anderhalve maand bezig. De eerste verandering is dat MONO naast de vaste clubavond op vrijdag, nu ook op zaterdag haar deuren openzet. Daarmee samenhangend, zal er binnenkort op zaterdagen ook een FAMILY DINNER gehouden worden. Dit houdt in dat een jonge, ambitieuze kok, die z’n sporen al verdiend heeft, bij MONO de gelegenheid krijgt om aan een select gezelschap z’n nieuwste creaties voor te schotelen. De sfeer zal vergelijkbaar zijn met een huiskamer waar je aan lange tafels met vrienden zit en na afloop van het diner gaat feesten.

Een andere omslag is de inhoudelijke programmering onder de naam (A)WAKE. Het is de bedoeling dat vanaf september er vooral op woensdag- en donderdagavond lezingen en debatten plaatsvinden. Zo zal er een festival komen over digitale kunstenaars uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en een collegeserie rondom concepten als democratie, neoliberalisme, kapitalisme en fascisme.

Het uitgangspunt daarbij is dat het laagdrempelig moet zijn en interessant voor de nieuwe generatie Rotterdammers. Shirin Mirachor: ‘We willen een plek creëren die tegen het zwart/wit denken in gaat en ruimte biedt voor nuance, een plek die kritisch activisme stimuleert en waar kunst en politiek samengaan.’ We zijn benieuwd!