In de oude wasserij van het voormalige Bergwegziekenhuis is een levendig, creatief en kleurrijk modecentrum geopend, De Wasserij: een broedplek waar innovatieve modeprofessionals elkaar... Van Wasserij naar Broeinest van Mode

In de oude wasserij van het voormalige Bergwegziekenhuis is een levendig, creatief en kleurrijk modecentrum geopend, De Wasserij: een broedplek waar innovatieve modeprofessionals elkaar ontmoeten, samenwerken en kennis uitwisselen met een (inter)nationaal netwerk. De wasserij is op 15 november geopend met het Getting Closer Fashion Festival door wethouder Said Kasmi die voor de gelegenheid een pak had aangemeten gekregen van Mevan Kaluarachchi, een van de modeprofessionals die hun intrek hebben genomen in het nieuwe modecentrum.

  

In de verschillende toespraken van o.a zelfstandig modeontwerper Joline Jolink is het streven naar duurzaamheid in de mode het sleutelwoord. Olof van der Wal, directeur van Skar is trots met de realisatie van het modecentrum en werkt aan het opzetten van andere centra in Rotterdam, zoals voor de fotografie. Bezoekers van de opening werden getrakteerd op een mooie performance van de House of Vineyard. Tijdens het openingsweekend bezochten ruim 2000 bezoekers de open studio’s.

 

Ze maakten kennis met de ontwerpers en andere modeprofessionals, ze konden ze aan het werk zien, luisteren naar talkshows en er kon ook geshopt worden. De Wasserij is een initiatief van SKAR, Stipo, Stad2 en Van Schagen Architecten. Programmamanager is Esther Muñoz Grootveld. Van Schagen Architecten ontwierpen de transformatie van de oude Wasserij en gebruikten daarbij o.a. tweedehands kozijnen. De wanden werden verrijkt met werk van de Rewriters010.

De Wasserij is mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad, en met steun van Stichting ter Bevordering van Volkskracht, het Job Dura Fonds en Gemeente Rotterdam.

Een uitgebreide reportage kan je vinden op noord010inbeeld