Boergondisch op de hoek Zwaanshals-Zaagmolenstraat is een biologische supermarkt van 80 vierkante meter die bewoners met gezonde voeding wil verleiden. Weet wat je eet... Zwaanshals omhelst de Boer

Boergondisch op de hoek Zwaanshals-Zaagmolenstraat is een biologische supermarkt van 80 vierkante meter die bewoners met gezonde voeding wil verleiden. Weet wat je eet en waar het vandaan komt. Robert Jan verwelkomt ons hartelijk zoals hij ook doe bij alle klanten die de zaak binnenkomen. Op zijn schort: ‘Behandel moeder aarde met fatsoen. Eet groente van het seizoen.’

De hele ruimte heeft een natuurlijke uitstraling met eenvoudige middelen: authentieke fruitkistjes, food dispensers met noten, bonen, zaden en linzen aan de achterzijde en bij de entree een kleurrijk assortiment van groenten en fruit, als het ware de bloemen van de zaak.

Robert Jan vertelt dat ze deze buurtsupermarkt runnen naast hun werk. Daarom zijn ze op maandag en dinsdag gesloten. Zijn compagnon was manager  van een grote supermarkt iets anders, iets meer levendig en gebaseerd op een gezonde levensstijl.

Robert Jan wilde inzetten op gezonde voeding en heeft horeca ervaring. Hij is al 12 jaar voorzitter van de Rotterdamse Oogst vereniging. Zijn droom is een grote biologische supermarkt met horeca als entertainment. De twee gingen er voor zitten en op grote flappen zetten ze alles neer wat te maken heeft met gezondheid en ondernemen.

Wederkerigheid
De partners  zijn niet puur gericht op winst. Zij willen wat terug doen voor de buurt. Ze maakten een platform: Dat pleur je toch niet weg tassie.

Bewoners kunnen voor € 10 elke zaterdag vanaf 18:30 uur een hele papieren tas van fors formaat vol verse groente komen afhalen inclusief soep.Die wederkerigheid vindt RobertJan n vergetelheid geraakt. ‘We willen een actieve bijdrage geven aan de buurt.’

Gaan ze het redden? ’72 procent van hun voedsel halen ze bij de supermarkt. Voor gezonde voeding op grotere schaal is er zeker een markt. De doorsnee supermarkt is snaai met steriele karretjes, wij koersen op een belevenis. In de supermarkt koop je anoniem.

Je weet niet wie het gemaakt heeft en je bent ook geneigd overschotten weg te gooien.’ In de latere grote supermarkt willen de partners naast horeca ook vlees en vis. De huidige vestiging blijft vegetarisch.

We struinen door de zaak tussen okja melk, oliën, appelsappen, karnemelk, Bohemian pils, aardbeien. De zaak biedt ook kansen aan marktkramers op de Rotterdamse Oogst markt om hun producten in de winkel te verkopen met haar haar sojavrije tempeh en de producent ginger lemon shots.

In Boergondisch krijg je een thuisgevoel. Gezonde voeding is goed voor lichaam en geest, goed voor de planeet en afval luw.

Boergondisch is ook afhaalpunt voor Rechtstreex, producten die zo van de regionale boer komen.