Het is een geweldig feest in de Bloklandstraat. Op de brede stoep staan tentjes, tafels, stoelen en een heerlijke barbecue vergezeld van tal van... Bloklandstraat bewoners trekken samen op

Het is een geweldig feest in de Bloklandstraat. Op de brede stoep staan tentjes, tafels, stoelen en een heerlijke barbecue vergezeld van tal van salades. We worden enthousiast begroet door Karen die het erg naar haar zin heeft in de nieuwe woning. Het is een echte kinderrijke buurt en het is mooi dat bewoners van de oudbouw en de nieuwbouw met elkaar kennis maken. Het idee van de barbecue is oude en nieuwe huurders en kopers dichter bij elkaar te brengen. Karen komt zelf uit Blijdorp en het is dan logisch dat je naar nieuwbouw in de buurt zoekt, zeker als je houdt van Noord.

‘Het is hier een heel leuke buurt. Er gebeurt van alles. We hebben goede contacten met elkaar. We helpen elkaar met de tuinen en lenen elkaars boormachine. Ik vond het belangrijk in relatie te komen met de buren van de overkant. We moesten even aan elkaar wennen, maar nu is het ijs gebroken.’ Karen vertelt dat de nieuwbouw in de Bloklandstraat huurwoningen zijn. De Raephorststraat kant is koop. De bewoners hebben zelf alle salades gemaakt met feta, tomaatjes en speciale sausjes.

  

De salades kwamen terecht in de koelkasten bij diverse bewoners. Tafels en stoelen komen uit de tuinen! We ontmoeten Gyzlene. ‘Ik woon hier 3,5 jaar. Ik vond het jammer dat er geen contact was  met de overkant. We zijn dan samen met de Raephorststraat en de 1e Pijnackerstraat een buurtcommissie gaan vormen. Deze barbecue is bedoeld als kennismaking en verbinding tussen de bewoners. Ik ben gaan aanbellen.

We moeten elkaar beter leren kennen en klaar staan als eer hulp nodig is. We gaan samen Sinterklaas vieren en Kerst.’ Ik kom Loes tegen die al 36 jaar in de Bloklandstraat woont. ‘ Wij moesten nog onze eigen douche bouwen!’ Loes was actief in de Hildegardisschool. Ook Yvonne woont al 38 jaar in de straat, net als die grote Hindoestaanse familie. Ze vinden de nieuwe buren top.

  

Rabia komt uit Amsterdam en verhuisde naar 010 omwille van haar werk. ‘Het is fijn wonen in Noord.’ De barbecue is een bewonersinitiatief en krijgt ook steun van Albert Hein. Het is een echt multicultureel feest waar het krioelt van de kinderen. Kleintjes zetten de eerste stapjes. De kids knutselen, worden geschminkt en spelen met de hoepels.

Dichter Otto Behrens gaat er een gedicht over maken. Twee verschillende sporen sociaal en cultureel komen hier bijeen. Zowat alle actieve bewoners uit de Raephorststraat met meneer Stolk aan kop komen aangewandeld. De kleindochter ligt al snel op een lange zitzak, lekker relaxed. Cynthia haalt herinneringen op uit haar begintijd. Opzoomeren, thuis koken voor de straat en een onderonsje maken met zijn allen in het portiek. Oude en nieuwe actievoerders ontmoeten elkaar en kunnen elkaar steunen bij het creëren van een leefbare buurt.

De hele straat lang zitten bewoners aan tafels, keuvelen en genieten van de barbecue met bieten sausjes en pikante tomaat, worst, hamburgers en kip. Het straataanzicht is Breugeliaans.